Publicat pe 06/11/2015

„Domnule Preşedinte al Camerei de Comerț și Industrie a României,

Doamnelor și domnilor ambasadori, reprezentanți ai corpului diplomatic,

Stimați întreprinzători și manageri,

Doamnelor și domnilor,

Îmi face plăcere să transmit felicitări în deschiderea «Topului Naţional al Firmelor – ediţia 2015», un eveniment de amploare destinat recunoaşterii şi premierii performanţei companiilor din România. Felicit companiile și pe reprezentanții lor – întreprinzători și manageri, cei care sunt la originea performanțelor economice, prin eficiență, talent și inițiativă. Toate acestea sunt ingredientele unei guvernanțe corporatiste de succes, de care economia României are atât de mare nevoie.

Felicit, totodată, Camera de Comerţ şi Industrie a României, în calitatea sa de organizator al acestui top național, cu atât mai mult cu cât, astăzi, activitatea camerală trebuie să devină un vector al performanței, un catalizator instituțional pentru inițiativa antreprenorială, pentru creșterea competitivităţii mediului de afaceri.

Performanțele economice trebuie, însă, să transceandă talentul antreprenorial, să devină deopotrivă reflectarea calității mediului de afaceri. Aceasta este, la rândul ei, produsul conjugat al reglementărilor economice, al normelor fiscale și legislative, dar și al relelor năravuri ale birocrației și corupției, care explică degradarea economică. În acest sens, performanțele dumneavoastră sunt obținute, adesea, nu în virtutea, ci mai degrabă în ciuda unei calități instituționale încă scăzute a mediului de afaceri.

De la dumneavoastră, de la laureații din această seară, guvernanții trebuie să învețe lecţii importante, astfel încât să remedieze durabil neajunsurile mediului de afaceri. De exemplu, deși Guvernul s-a dovedit un partener imprevizibil pentru mediul de afaceri, deși birocrația și corupția pervertesc economia, uneori chiar în dauna vieții oamenilor, soluțiile durabile nu pot nesocoti legătura naturală dintre eficiență și etică. Economia nu poate progresa sustenabil în absența eticii, a responsabilității economice și, nu în ultimul rând, în absența responsabilității politice.

În prezent, economia României arată semne îmbucurătoare. Investiţiile străine, deşi departe de nivelurile de dinaintea crizei, sunt în creştere. Acest trend trebuie susţinut în continuare. Pentru a genera o creştere sustenabilă, investiţiile străine se cuvine să exploateze domeniile cu potenţial competitiv, iar natura lor să nu fie predominant speculativă.

Totodată, problema capitalului românesc, a formării și acumulării acestuia, se cuvine a face parte din miezul oricărei strategii de dezvoltare. În prezent, de exemplu, din totalul firmelor cu cifre de afaceri de peste 100 milioane de euro, doar una din cinci este companie cu capital autohton. Firește, dezvoltarea capitalistă sustenabilă înseamnă antreprenoriat, înseamnă întreprinderi mici și mijlocii, însă avem nevoie, în egală măsură, de afaceri la scară mare, de companii puternice, cu forță pentru investiții, inovații, cercetare-dezvoltare.

În plus, performanţele actuale trebuie susținute de dezvoltarea infrastructurii, devenită astăzi indispensabilă. În privința infrastructurii, starea actuală nu mai poate continua, dacă dorim recuperarea decalajelor faţă de țările dezvoltate ale Uniunii Europene. România încă nu are un cadru solid pentru prioritizarea și realizarea investițiilor în infrastructură, fapt ce se traduce în întârzieri şi costuri suplimentare cu care dumneavoastră vă confruntaţi zilnic.

Timpul explicațiilor și al scuzelor a cam trecut. Să nu ne mai amăgim cu orice evoluţii pozitive, adesea marginale sau temporare, şi să abordăm, cu fermitate și profunzime, ariile în care România nu performează aşa cum trebuie. În acest sens, sunt ilustrative evaluările de tip „Doing Business Report”, potrivit cărora politicile de dezvoltare se împiedică uneori, dar mai ales în cazul nostru, nu neapărat în nivelul impozitelor, ci în relația dintre cetățean și stat, prin modul în care administrația oblojește sau nu anumite afaceri, anumite interese speciale, de unde și corupția, economia subterană și concurența neloială.

Dezvoltarea României trebuie gândită altfel decât în termeni de câștig personal, prin politici care să nu zdruncine echilibrele macroeconomice – câștigate cu greu, din buzunarele cetățenilor și prin sacrificiile economice ale sectorului privat. În acest sens, este de admirat cum ați ieșit din criză, mai bine pregătiţi, cum încercați să deveniți tot mai competitivi. Evident, în acest joc al competitivității economice, nu doar campionii au de câștigat, ci și competitorii lor.

Avem aici gala premianților, însă premiile și performanțele dumneavoastră n-ar fi fost posibile dacă nu ar fi existat clienții și furnizorii dumneavoastră, concurența în cadrul căreia acționați, salariații și capitalul de care dispuneți. Toți acești factori sunt importanți – mai ales luați împreună – pentru succesul economic pe care, în această seară, îl sărbătoriți.

În consecință, vă rog să-mi permiteți să reiau mesajul optimist, de încredere în potențialul economic românesc, de speranță pentru dezvoltarea noastră viitoare, de succes al activității camerale din România și al mediului de afaceri, odată cu aceasta.

Vă mulțumesc!”