Publicat pe 17/10/2016

București, 17 octombrie 2016: Noi perspective de dezvoltare a turismului se deschid în urma mesajului de sprijin din partea oficialilor români și chinezi și a întâlnirii între firmele din cele două țări, în cadrul Forumului de Afaceri România – China, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României, în parteneriat cu Departamentul de Comerţ al Provinciei Guangdong, R.P. Chineză.

Impresionat de participarea chineză la „acest eveniment special”, dl. Aurelian Gogulescu, Vicepreședinte al CCIR la nivel de reprezentare, Președinte al CCI Prahova a declarat:

„Am mai avut vizite din RP Chineză în ultimul timp, dar nu cred că exagerez spunând că aceasta este, de departe, nu numai cea mai numeroasă, dar și cea mai puternică și reprezentativă delegație din domeniul turismului. Cred că este un semnal extrem de convingător din partea partenerilor noștri chinezi referitor la dorința lor de a dezvolta colaborări cu oamenii de afaceri din turismul românesc, cât și pentru interesul lor de colaborare cu România în general”.

Dezvoltarea afacerilor româno-chineze în domeniul turismului poate contribui în mod semnificativ la majorarea schimburilor economice bilaterale, dar și la reducerea deficitului comercial, evaluat în prezent la 2, 3 miliarde euro (în defavoarea României).

„Ca și multe alte domenii, turismul românesc are nevoie de investițiile chinezești, (…) pentru infrastructura hotelieră, pentru îmbunătățirea și realizarea de pârtii de schi (…) și multe altele. Cred că extrem de binevenită ar putea fi încurajarea și realizarea de parteneriate și înfrățiri între localitățile din România și cele din China, care (…) ar putea constitui un fundament și o bază solidă pentru dezvoltarea economică în general. (…) CCIR va sprijini toate acțiunile de acest fel și toate oportunităţile în vederea valorificării relațiilor româno-chinezești, în beneficiul țării noastre”, a punctat în final dl. Aurelian Gogulescu.

Dl. Vlad Vasiliu, Secretar de stat, a subliniat importanța deosebită a evenimentului pentru „dezvoltarea relațiilor cu cea mai dinamică regiune din China”, apreciind că actualele condiții sunt favorabile acestui demers, dar că este necesară „îmbunătățirea și simplificarea cadrului de reglementări”.

Dna. Anca Pavel Netea, Președintele Autorității Naționale de Turism s-a referit la eforturile la nivel național pentru creșterea calității și valorii afacerilor din turism, precizând că în acest an România a reușit o creștere medie a circulației de turiști străini cu peste 18 %.

Având în vedere faptul că începând cu 2012, China a devenit cel mai mare cheltuitor al lumii și o piață cu un imens potențial pentru turism, evaluat la 165 miliarde USD în 2014, a fost inclusă ca „piață-țintă”, în nouă strategie de marketing a ANT, care „organizează procedura de redeschidere a biroului de turism din Beijing” și de deblocare a vizelor pentru operatorii de turism.

E.S. dl. Xu Feihong, Ambasadorul R.P. China în România, s-a referit la forumul de afaceri ca o excelentă platformă pentru dezvoltarea economică bilaterală și a reiterat propunerea părții chineze de a construi „centura economică a Drumului mătăsii”, un demers care presupune consultări comune, ce vor avea ca efect fluidizarea comerțului. În acest context, cooperarea între localități este foarte importantă, a continuat vorbitorul care a menționat că un număr de 33 de provincii și orașe din țările noastre sunt conectate prin acorduri de parteneriat și înfrățire, ceea ce reprezintă „un sprijin pentru dezvoltarea economică în general”.

„Crește încrederea Chinei în România”, a subliniat dna Zhao Yufang, Consilierul general al Guvernului Provinciei Guangdong, care s-a referit la rolul întâlnirilor de afaceri dublate de întâlnirile la nivel înalt, care au adus România pe locul 5 din Europa Centrală și de Est în relațiile comerciale ale Provinciei Guangdong, cu o creștere de 16,6% a schimburilor comerciale, dar și a investițiilor reciproce.

Forumul a continuat cu un dialog bilateral între companiile româneşti şi cei peste 100 de oameni de afaceri din Provincia Guangdong. Domeniile de interes au fost: turismul, materiale de construcţii, industria chimică, industria mobilei, industria auto, electronice, IT & C, industria alimentară.

Informații de background

Valoarea schimburilor comerciale dintre România și China au fost la finele anului 2015 în valoare de 3,4 miliarde euro, cu un sold negativ în defavoarea României de circa 2,3 miliarde euro, China figurând pe locul 6 în topul partenerilor comerciali ai țării noastre. În România funcționează aproape 12.00 de firme cu capital chinezesc care au investit 314 milioane euro, ocupând locul 19 în topul investitorilor străini, conform ONRC.

Contact

Biroul Comunicare Publică

Tel. 0374474373; 0213190085; 0374474375; fax: 0213190156; e-mail: bcp@ccir.ro