Publicat pe 03/11/2016

București, 3 noiembrie 2016: Asociația pentru Colectarea și Distribuția Alimentelor, CHEP România, și Camera de Comerț și Industrie a României au organizat joi, 3 noiembrie 2016, dezbaterea publică intitulată “Împreună împotriva risipei alimentare, împreună împotriva sărăciei”, la CCIR Business Center.

Dl. Vlad Dumitru, Secretar General Adjunct al Camerei de Comerț și Industrie a României, a declarat că „preocuparea pentru combaterea sărăciei este prezentă la nivelul statelor membre și al Comisiei Europene, iar dimensiunea socială a strategiei Europa 2020 reflectă această preocupare, prin obiectivele stabilite privind sărăcia și excluziunea socială. (…) Raportul de ţară al României din martie 2016 arată că nivelul sărăciei şi al excluziunii sociale din ţara noastră era printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană, de 40,2%. Printre măsurile mai la îndemână se numără stoparea risipei alimentare. Această orientare se înscrie, de altfel, și pe linia strategiei CCIR, care se angajează să asigure un mediu favorabil creșterii economiei și pledează pentru un model de dezvoltare economică, croit conform potențialului real al României, bazat în principal pe (…) încurajarea investițiilor. În acest sens, ne propunem să convingem guvernanții de necesitatea adoptării reformelor și a politicilor publice, în spiritul unei economii orientate și bazate pe investiții”. De asemenea, dl. Vlad Dumitru a subliniat că CCIR își dorește să sprijine sectorul privat în implementarea proiectului de lege menit să descurajeze risipa de alimente.

Managerul de Proiecte de la Federation Europeenne des Banques Alimentaires (FEBA), dl. Vincent Guilbert, a declarat că „lupta împotriva risipei alimentare este un subiect actual la nivel european și nu numai. FEBA este un foarte bun exemplu de proiect european care chiar funcționează. Prima bancă de alimente din Europa, construită după un model american, a fost în Paris (1994) și s-a extins în Europa rapid. (…) Misiunea noastră este foarte simplă: să combatem risipa alimentară și să facem un apel pentru solidaritate, pentru reducerea foamei și a malnutriției în Europa, știind că primul pas pentru orice incluziune a oamenilor este să îi hrănești. Noi, ca organizație, încercăm să sprijinim apariția și dezvoltarea băncilor de alimente, mai ales în acele țări care au nevoie de astfel de instituții”.

Dl. Gabriel Sescu, președintele Asociației pentru Colectarea și Distribuția Alimentelor, a susținut, în cadrul evenimentului, că subiectul dezbaterii este unul arzător și că „în acest demers dorim să implicăm parteneri din întreg lanțul de producție al alimentelor, de distribuție, de vânzare și să aducem aceste idei ale Băncii de Alimente în România și să încercăm ca, în câțiva ani, să ne aliniem și noi la o practică prezentă în rândul statelor membre”.

În cadrul evenimentului au mai luat cuvântul Florin Alexandru Alexe, membru al Camerei Deputaților – inițiatorul legii împotriva risipei alimentare, Yesim Broet, Parteneriate Private FEBA, Ionuț Dincă, reprezentant din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Comisia de luptă împotriva risipei alimentare, Gabriel Andronescu, Country General Manager, CHEP România.

Evenimentului a avut ca scop identificarea celor mai bune soluții pentru combaterea acestui fenomen și stabilirea unor parteneriate strategice cu cei mai importanți actori implicați.

 

Biroul Comunicare Publică

Tel. 0374474373; 0213190085; 0374474375; fax: 0213190156; e-mail: bcp@ccir.ro