Publicat pe 04/11/2016

Bucureşti, 4 noiembrie 2016: Asociația Întreprinzătorilor Turci Mici și Mijlocii din România (IMM Turk), în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie a României, a organizat astăzi, 4 noiembrie 2016, la CCIR Business Center, un forum economic româno-turc, cu ocazia vizitei în România a Președintelui Camerei de Comerț și Industrie Tekirdag, dl Cengiz Gunay, membru al consiliului director al Uniunii Camerelor de Comerț și Burselor din Turcia – TOBB.

Camera de Comerț și Industrie a României a fost reprezentată de Ion Mocanu, vicepreședinte, președinte al CCI Galați. De asemenea, la eveniment a participat și domnul Mükerrem Aksoy, Consilier Comercial al Ambasadei R. Turcia la Bucureşti, precum și o delegație numeroasă de oameni de afaceri turci.

Turcia este cel mai mare partener comercial al României din zona extracomunitară, a precizat dl. Ion Mocanu la începutul intervenției sale, apreciind în mod deosebit activitatea comunității turcești de afaceri din țara noastră, care a investit în România și a construit o relație bazată pe „corectitudine, seriozitate și respect” cu partenerii locali. Pentru cei care analizează oportunitățile de investiții, vicepreședintele CCIR a trecut în revistă avantajele climatului economic și potențialul existent în zonele cu tradiții industriale din România.

„Important este să investiți. Nu vă gândiți la România ca la o țară cu o piață de 18-20 de milioane de locuitori, ci ca la un stat membru al Uniunii Europene, cu acces la o piață de aproape 500 de milioane de consumatori. Iar în viitor, relația cu Uniunea Europeană va fi și mai importantă”, a punctat Consilierul Comercial al Ambasadei R. Turcia la Bucureşti, referindu-se la perspectivele pe care le va deschide semnarea Parteneriatului Transatlantic De Comerț și Investiții (TTIP).

„Societățile comerciale ale oamenilor de afaceri turci nu au întâmpinat nicio problemă în România”, a adăugat oficialul Ambasadei Turciei, care a enumerat sectoarele economice în care firmele turcești pot obține succesul dorit: industria mobilei, industria auto – unde există deja investiții importante de capital turcesc – și nu în ultimul rând, industria energetică.

„Veniți să investiți în România, pentru că este o țară în care securitatea personală este garantată fără probleme (..), o țară care promite un viitor și mai frumos”, a spus dl. Mükerrem Aksoy, în finalul intervenției sale.

Alegerea României ca destinație importantă pentru investiții s-a bazat pe discuțiile avute de președintele CCIR, dl. Mihai Daraban, cu dl. Cengiz Gunay, președintele părții turcești, cu ocazia reuniunilor avute in cadrul B20, a declarat oaspetele. Președintele CCI Tekirdag a făcut, în cadrul vizitei la București, o scurtă prezentare a principalelor date economice ale regiunii sale, subliniind faptul că orașul Tekirdag se numără printre cele mai mari 10 orașe ale Turciei și asigură 10% din exportul țării.

„Vrem să beneficiem și de fonduri europene în România, pentru a asigura cât mai bine integrarea firmelor cu capital turcesc”, a subliniat dl. Nazmi Dogan, președintele Asociației Întreprinzătorilor Turci Mici și Mijlocii din România.

Informații de background

În România activează 14.622 de companii cu capital turcesc, care au investit 535,49 milioane Euro. Cu o pondere din totalul investiţiilor străine directe de 0,5%, Turcia ocupă locul 20 în ierarhia investitorilor străini din România (surse: ONRC și BNR).

Biroul Comunicare Publică

Tel. 0374474373; 0213190085; 0374474375; fax: 0213190156; e-mail: bcp@ccir.ro