Publicat pe 01/12/2016

Dragi români,

Ziua de 1 decembrie marchează un moment istoric fundamental pentru evoluţia României moderne. Trebuie să învăţăm cu toţii din exemplul de viziune şi abnegaţie al românilor de la 1918. De asemenea, este un bun prilej pentru a transmite generaţiilor viitoare importanţa sacrificiului pentru binele comun. De fiecare dată, națiunea noastră și-a regăsit energia interioară, forța și determinarea pentru a-și construi un viitor mai bun, s-a ridicat pentru a-și împlini aspirația spre unitate și libertate.

Astăzi, românii trăiesc într-o democrație câștigată prin jertfă, o democrație percepută ca un bun național. La mai bine de un sfert de secol de la Revoluția care a schimbat traiectoria țării noastre, românii au o conștiință civică democratică puternic înrădăcinată. Acest fapt asigură două dintre cele mai importante aspecte ale unei economii sustenabile: stabilitate și predictibilitate. Comunicarea eficientă și predictibilitatea sunt absolut esențiale pentru mediul de afaceri în construirea de relații comerciale cu partenerii străini și contribuie, totodată, la conturarea unei imagini credibile a țării noastre.

În 2016, România a înregistrat cel mai mare avans economic dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, ritmul de creştere fiind de trei ori peste media creşterii din statele UE, de 1,8%. Această creștere economică reiese și din rezultatele companiilor care s-au calificat în Topul Național al Firmelor, cel mai important clasament al mediului de afaceri din țara noastră, realizat la nivel național de Camera de Comerț și Industrie a României.

Remarcabil este faptul că cifra de afaceri obținută de companiile din ediția 2016 a Topului Național al Firmelor a atins 135 mld. Euro, ceea ce reprezintă un avans important față de ultimii ani. Comparativ cu anii precedenți, această valoare se apropie foarte mult de Produsul Intern Brut realizat la nivel național în 2014, care a fost de numai 150 de miliarde de euro.

CCIR apreciază evoluțiile economice pozitive ale României din ultimii ani, pe fondul creşterii puternice a consumului datorată stimulărilor aduse de reducerea TVA, însă susține adoptarea unui model de dezvoltare economică bazat pe investiții şi, în mai mică măsură, pe stimularea consumului. Consider că România trebuie să îşi intensifice eforturile în domeniul investiţiilor publice, dar şi în ceea ce priveşte atragerea fondurilor europene, în special în contextul în care țara noastră este și un partener credibil pentru restul țărilor membre din Uniunea Europeană.

Pentru o Românie prosperă și durabilă, este nevoie să fim uniți. Trebuie să privim spre viitor cu încredere şi să găsim modalităţile pentru a construi mai mult şi mai solid, astfel încât România să devină mai puternică şi mai prosperă.

 

Mihai Daraban

Președinte, Camera de Comerț și Industrie a României