Publicat pe 03/02/2017

Chişinău, Republica Moldova, 2 februarie 2017: În marja celei de a XVI-a ediţii a expoziţiei „Fabricat în Moldova”, cu sloganul „prin calitate către competitivitate”, s-a desfăşurat la Chişinău Forumul bilateral de afaceri Republica Moldova – România.

Evenimentul s-a bucurat de prezenţa E.S. ambasadorul României în Republica Moldova, dl. Daniel Ioniţă, Vice Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare din Republica Moldova, dl. Vasile Luca şi reprezentanţi la cel mai înalt nivel ai Sistemului Cameral din cele două state, printre care amintim delegaţia română formată din dl. Aurelian Gogulescu, vicepreşedinte al Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR) şi preşedintele CCI Prahova, dl. Virgil Goagă, director al Direcţiei Relaţii Externe din cadrul CCIR, dl. Ionel Constantin, preşedintele CCI Vaslui, dl. Paul Butnariu, preşedintele CCI Iaşi şi delegaţia Moldovei alcătuită din dl. Sergiu Harea, preşedinte al Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, dl. Mihai Bîlba, vicepreşedinte al  CCI a RM şi directori generali ai filialelor Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova.

Forumul de afaceri bilateral Republica Moldova – România s-a bucurat de prezența unui număr de peste 30 de companii din România, din judeţele reprezentate de președinții de camere de comerț prezenți la eveniment. De asemenea, la forum au participat peste 50 de companii din Republica Moldova. Agricultura, industria de construcţii, industria alimentară, turism şi industria auto reprezintă domeniile de interes ale acestui forum.

La debutul întâlnirii, vicepreşedintele CCI a Republicii Moldova, dl. Mihai Bîlba, a mulţumit partenerilor din România pentru prezenţa numeroasă la evenimentele din 1 şi 2 februarie 2017, asigurând oamenii de afaceri din cele două state că pot găsi parteneri de încredere în Camerele de Comerţ şi Industrie, atât la nivel naţional, cât şi regional.

Vicepreşedintele CCIR şi preşedintele CCI Prahova, dl. Aurelian Gogulescu, a declarat: „Prezența românească la cel mai important eveniment expozițional de business din Republica Moldova a devenit o tradiție care de-a lungul anilor a contribuit la fortificarea relațiilor dintre țările noastre. Ne aflăm la ce-a de-a XVI-a ediție a Expoziției Fabricat în Moldova și trebuie să vă mărturisesc că sunt extrem de onorat să reprezint atât CCIR în calitate de vicepreședinte, cât și CCI Prahova în calitate de președinte, cu atât mai mult cu cât am convingerea că prezența românească la acest eveniment a crescut la fiecare ediție și a devenit din ce în ce mai vizibilă și mai eficientă. România şi CCIR vor sprijini în continuare parcursul european al Republicii Moldova şi vor contribui cu analize exhaustive şi know-how la orice proiect în interesul mediului de afaceri.”

De asemenea, dl. Gogulescu a vorbit și despre situaţia schimburilor comerciale dintre cele două ţări, dar şi despre prezenţa investiţiilor româneşti pe piaţa moldovenească şi a celor moldoveneşti pe piaţa din România.

„Forumul de afaceri are drept obiective principale intensificarea relaţiilor comercial-economice moldo-române, identificarea noilor posibilităţi de afaceri, stabilirea contactelor directe de colaborare cu agenţii economici români și încurajarea investiţiilor”, a precizat președintele CCI a RM, dl. Sergiu Harea, subliniind totodată relațiile strânse de colaborare dintre CCI a Republicii Moldova și Sistemul Cameral din România.

La rândul său, E.S. ambasadorul României în Republica Moldova, dl. Daniel Ioniţă, a declarat că  „România susține obiectivul de integrare europeană a Republicii Moldova. Prezența numeroasă a agenților economici la acest forum, alături de datele statistice şi cifrele comerţului bilateral denotă interesul sporit dintre țările noastre. Totodată, Ambasada României la Chișinău a fost și va fi alături de mediul de afaceri şi trebuie privită ca un partener-cheie pentru deschiderea unor noi oportunităţi de afaceri”.

În prima parte a forumului au mai luat cuvântul: dl. Vasile Luca, Viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare din Republica Moldova, dl. Ionel Constantin, preşedintele CCI Vaslui şi dl. Paul Butnariu, preşedintele CCI Iaşi.

În a doua parte a evenimentului au avut loc două prezentări de interes pentru mediul de afaceri din ambele state: „Structuri financiare cu o componentă nerambursabilă pentru finanţarea investiţiilor în România”, prezentată de compania Agriculture Capital and Engineering şi „Potenţialul economic şi oportunităţile investiţionale ale Republicii Moldova”, prezentată de MIEPO (Organizaţia de Promovare a Importurilor şi Exporturilor din Republica Moldova).

Forumul de afaceri s-a încheiat cu o sesiune de discuţii în format business-to-business (B2B) între companiile româneşti şi cele moldoveneşti prezente la eveniment.

Informaţii de background:

La nivelul lunii octombrie 2016, schimburile comerciale dintre cele două state au înregistrat o valoare totală de 1099,77 mil. Euro, dintre care exporturile reprezintă 609,67 mil. Euro, iar importurile 400,10 mil. Euro.

De asemenea, conform informaţiilor publicate de ONRC, la nivelul lunii noiembrie 2016 în România erau înregistrate 4883 de companii cu capital din Republica Moldova,valoarea totală a capitalul investit fiind de 33,88 mil. Euro.