Publicat pe 10/05/2017

București, 10 mai 2017: Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a fost miercuri, 10 mai a.c, gazda întâlnirii de lucru dintre delegația oficială din Peru, conducerea CCIR și delegația română a Direcţiei America Latină şi Caraibi (DALC). Această reuniune vine în completarea vizitei oficiale întreprinse de președintele CCIR, dl. Mihai Daraban, la începutul acestui an, în Peru, în cadrul căreia au avut loc întâlniri la nivel înalt.

Colaborarea economică România-Peru prezintă multiple oportunități, variantele viabile de concretizare a proiectelor fiind tema principală pe agenda de lucru a delegațiilor oficiale.

La debutul întâlnirii, cele două părţi au trecut în revistă stadiul actual al schimburilor comerciale dintre cele două state, subliniind că relaţiile economice bilaterale nu se ridică, deocamdată, la nivelul potenţialului existent. În acest sens, dl. Mihai Daraban a reiterat strategia CCIR de sprijinire a companiilor româneşti pentru accederea pe pieţele extracomunitare. „Este binecunoscut faptul că datele statistice nu coincid de fiecare dată cu situaţia reală, mă refer în special la produsele fabricate de un stat şi care, la rândul lor, sunt înregistrate în ţara de import cu altă origine. Factorii determinanţi pentru această situaţie sunt: porturile prin care se face livrarea, sistemul de export FOB, distribuitorii locali sau parteneriatele încheiate cu companiile multinaţionale ş.a.”, a subliniat președintele CCIR.

Dl. Néstor Francisco Popolizo Bardales, vice-ministru pentru relaţii externe, ministru cu însărcinări speciale, a vorbit despre noua strategie a guvernului peruan, care are în prezent o orientare „pro-business” şi este mult mai deschisă pentru investiţii. În acest context, a punctat principalele domenii de interes pentru piaţa peruană: proiectele de infrastructură mare, industria alimentară şi domeniul serviciilor. „Pentru a veni în sprijinul companiilor românești, ministrul peruan a recomandat menţinerea unui dialog constat cu CCI Lima, principalul vector de sprijin al companiilor străine care vor să acceseze piaţa din Peru”, a declarat dl. Néstor Francisco Popolizo Bardales.

La întâlnirea de lucru au luat parte: E.S. Ambasadoarea Republicii Peru în România, dna. María Eugenia Echeverría Herrera; directorul general pentru Europa în MRE, Republica Peru, dna. Cristina María del Rosario Ronquillo de Blodorn; prim-colaborator, Ambasada Republicii Peru, dl. Luis Alberto Castro Joo, secretar III, Ambasada Republicii Peru, dl. Juan Pablo Guillermo Artaza Buenaňo. Delegația română a fost reprezentată de dl. Florin Angelo Florian, director, Direcţia America Latină şi Caraibi (DALC) și dl. Florin Ghica, ministru plenipotenţiar, DALC.

 

Informații de background

Cu ocazia vizitei oficiale în Peru din luna martie a.c, președintele CCIR, dl. Mihai Daraban, a avut o întâlnire de lucru cu vice-ministrul pe comerț exterior din cadrul Ministerului pe Comerț Exterior și Turism al Republicii Peru, dl. Edgar Manuel Vasquez Vela. Vizita a avut ca obiectiv atât evaluarea oportunităţilor de dinamizare a relaţiilor comerciale existente între România şi Peru, cât şi identificarea de noi proiecte de colaborare economică între cele două state.

În prezent, pe teritoriul României activează un număr de 40 de companii cu capital peruan, cu un capital total subscris de 237.180,8 Euro, conform datelor oferite de ONRC prin platforma SNIA, mai 2017.