Publicat pe 31/05/2017

București, 31 mai, 2017: Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, dl. Mihai Daraban, a primit miercuri, 31 mai 2017, la sediul CCIR Business Center, vizita de lucru a vicepreședintelui executiv al Jetro Tokyo (Organizația de Comerț Exterior a Japoniei), dl. Koji Yonetani.

Președintele CCIR, dl. Mihai Daraban, a subliniat întreaga disponibilitate a Camerei de Comerț și Industrie a României față de Jetro și interesul față de inițiativele sale de colaborare. În același context, dl. Daraban a vorbit despre deschiderea României către investițiile Japoneze și despre rolul important al portului Constanța, datorită poziției-cheie pe care o are în Marea Neagră.

În opinia președintelui CCIR, acest obiectiv poate deveni o platformă logistică importantă în transportul și stocarea bunurilor aduse din Japonia pentru piața românească și către Europa.

Dl. Koji Yonetani a apreciat parteneriatul cu CCIR ca fiind unul important pentru organizația pe care o reprezintă, atât în ceea ce privește proiectele comune, cât și din perspectiva schimburilor comerciale dintre România și Japonia, adăugând că Jetro se concentrează pe integrarea companiilor japoneze în lanțurile de aprovizionare europene și pe atragerea de investiții străine directe în Japonia.

Vicepreședintele executiv al Jetro Tokyo a vorbit și despre principalul proiect de infrastructură în care sunt implicate autoritățile celor două țări, respectiv magistrala 6 de metrou din București. Totodată, dl. Yonetani a anunțat că Jetro are în perspectivă organizarea unei misiuni economice în România, dedicată sectorului de servicii, și a subliniat importanța acordului de liber schimb UE-Japonia.

 

Informații de background

Volumul schimburilor comerciale dintre România și Japonia ajungea, în noiembrie 2016, la 501,96 milioane Euro, conform Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, Departamentul de Comerţ Exterior şi Relaţii Internaţionale. Valoarea exporturilor  era de 197,57 milioane Euro, în timp ce importurile ajungeau la 304,39 milioane de Euro. Conform ONRC, la nivelul lunii aprilie a.c., Japonia ocupa locul 24 în clasamentul celor 50 de ţări de rezidenţă a investitorilor cu participare străină la capitalul social. Numărul total de companii cu capital japonez în România este de 325.