Publicat pe 20/05/2015

Camera de Comerţ şi Industrie a României în parteneriat cu publicaţia cursdeguvernare.ro a organizat miercuri, 20 mai 2015 ConferinţaCapital autohton: România producătoare – România exportatoare”.

Temele abordate în cadrul conferinţei au vizat exportul de produse şi servicii realizate de antreprenorii români, situaţiile cu care se confruntă companiile autohtone pe pieţele internaţionale şi, de asemenea, dificultăţile de guvernanţă şi de interacţiune cu administraţia, dar şi poveşti de succes despre evoluţia companiilor în contextul competitivităţii.

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, domnul Mihai Daraban, a amintit în discursul său, din deschiderea conferinţei, poziţia CCIR de susţinător al capitalului autohton, oferind o analiză obiectivă, bazată pe cifre concrete a exporturilor din ţara noastră: „70% din exporturile României sunt în statele Uniunii, 15% tot în Europa, în statele non-UE, iar restul de 15% în restul lumii, ceea ce este, să recunoaştem, extrem de puţin. Consider că acest procent de 15% trebuie îmbunătăţit. Este nevoie să identificăm noi pieţe în afara spaţiului european, unde avem o piaţă stabilă, dar fără perspective de creştere. De asemenea, trebuie să identificăm şi alţi poli de creştere economică şi de susţinere a exporturilor româneşti, pentru a consolida competitivitatea companiilor româneşti şi a capitalului autohton la nivel internaţional”, a subliniat dl. Mihai Daraban în discursul său.

Dl. Ambasador Florin Vodiţă a mai subliniat relaţiile de bună colaborare dintre CCIR şi Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului: „Camera de Comerţ şi Industrie a României este un partener prin care dorim să obţinem o mai mare receptivitate în mediul privat şi dinspre mediul privat, în aşa fel încât scopul comun, acela de a promova exportul prin bugetul anual de 63 de milioane de euro, să fie la sfârşitul anului o poveste de succes”.

Dl. Ambasador Lazăr Comănescu, Consilier pe probleme de politică externă al Preşedintelui României, prezent la conferinţă, a oferit exemplul Germaniei, stat cu o impresionantă cifră de afaceri ce provine din exporturi, prezentând totodată rolul determinant pentru economie al Sistemului Cameral German.

Evenimentul a fost moderat de dl. Mircea Coşea, Prof. Univ. Dr. La eveniment au participat reprezentanţi comerciali ai ambasadelor ţărilor cu care România are strânse relaţii comerciale precum şi antreprenori-producători, leaderi de companii exportatoare sau cu potenţial şi planuri de export – CEO, CFO, directori de marketing şi vânzări.

Biroul Comunicare Publică
tel. 0374474373, 0213190085, 0374474375 fax: 0213190156, e-mail: 
bcp@ccir.ro