Publicat pe 19/11/2015

Doamnelor şi domnilor,

 

Îmi face o deosebită plăcere să fiu aici în Bratislava alături de o importantă delegaţie de afaceri românească ce însoţeşte vizita oficială a Preşedintelui României, dl. Klaus Werner Iohannis.

Ca preşedinte al CCIR, o organizaţie cu peste 150 de ani de existenţă, activă în fiecare judeţ din România, susţin importanţa diplomaţiei economice şi sunt mulţumit de excelenta cooperare dintre instituţiile româneşti şi mediul de business reprezentat prin Camerele de Comerţ şi Industrie.

Doresc să-mi exprim recunoştinţa pentru sprijinul Agenţiei Slovace de Dezvoltare a Comerţului şi Investiţiilor – SARIO ce ne-a ajutat să organizăm acest forum, agenţie ce are ca scop să întărească relaţiile bilaterale şi să faciliteze noi parteneriate în arii economice majore precum industrie, transport sau turism. Sunt sigur că firmele din România pot găsi un partener de încredere în această agenţie.

Părerea mea este că România şi Slovacia pot parcurge drumuri similare în Uniunea Europeană. Poziţiile noastre geografice, în Europa Centrală, respectiv Europa Centrală şi de Est, facilitează o cooperare puternică în faţa unor provocări unice prezentate de dinamica actuală a economiei globale şi de evoluţiile curente în relaţiile internaţionale.

Consider că, după anii petrecuţi ca membri ai Uniunii Europene, potenţialul economic al celor două ţări este încă, încă în mare parte, nedescoperit şi, astfel, pot să apară numeroase oportunităţi.

O astfel de oportunitate este Dunărea, un coridor vital pentru ambele ţări, ce oferă o rută comercială rentabilă pentru bunurile produse în regiunea noastră spre alte pieţe interconectate.

De asemenea, facilităţile excelente oferite de portul maritim Constanţa şi de canalele de transport dunărene, combinate cu proximitatea de canalul de transport Suez permit ţărilor europene fără ieşire la mare din zona de jos a Dunării să deţină acces pentru traansporturile comerciale, transformând România într-un important hub de transport.

Mai mult de atât, România este o piaţă cu un potenţial ridicat de creştere şi, în circumstanţele geopolitice actuale, reprezintă o alternativă viabilă la pieţele estice problematice.

Recent am adoptat un nou Cod Fiscal care va reduce, începând cu 2016, valoarea pe taxă adăugată şi taxa pe dividende, îmbunătăţindu-ne competitivitatea. Sper că acesta este un pas important în a ajuta afacerile să se bucure de o perioadă îndelungată de relaxare fiscală şi predictibilitate.

Prin urmare, consider că dezvoltarea sustenabilă a ţărilor noastre poate fi atinsă prin valori comune – transparenţă, responsabilitate, integritate, cooperare şi statul de drept – şi totodată prin promovare eficientă care necesită angajamentul unei acţiuni colective.

Avem un foarte bun potenţial de creştere, iar CCIR poate sprijini orice companie slovacă interesată de a face comerţ sau a investi în ţara noastră.

De asemenea, doresc să-i asigur pe participanţii acestui Forum că CCIR pledează pentru interesele la nivel European şi internaţional, prin membership-ul nostru în Eurochambres, International Chamber of Commerce (ICC) şi Consiliul de Afaceri al Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră (BSEC).

Recent am fost nominalizat în B20 – corpul consultativ de afaceri al G20 – şi din această poziţie mă angajez să intensific poziţia economică a României şi a regiunii.

Doresc să reiterez deschiderea CCIR pentru cooperare bilaterală şi multilaterală în proiecte comune, ce va contribui la creşterea economică a României şi a regiunii.

Vă mulţumesc pentru atenţie!