Publicat pe 19/11/2015

București, 18 noiembrie 2015: Camera de Comerț și Industrie a României a fost astăzi gazda și partenerul, totodată, Forumului de Afaceri România – Hong Kong, organizat în marja vizitei Secretarului Financiar al regiunii Hong Kong, dl. John C. Tsang, în parteneriat cu Biroul de Afaceri Economice şi Comerciale al Regiunii Special Administrative Hong Kong din Bruxelles. Relațiile bilaterale între România și Hong Kong au evoluat îmbucurător de la an la an și forumul de afaceri de astăzi a creat oportunitatea îmbunătățirii colaborării între mediul de afaceri autohton și cel din Hong Kong.

,,Camera de Comerț și Industrie a României este cea mai puternică voce a mediului de afaceri din România. (…) CCIR se angajează să îmbunătățească și intermedieze colaborarea dintre companiile autohtone și investitorii străini și, totodată, scopul nostru este să faciliteze investiții dincolo de graniță pentru companiile românești. (…) În acest moment, România are o creștere economică de aproximativ 3%, dar trebuie să ne concentrăm eforturile comerciale către piețele din afara Uniunii Europene. Așa încât Hong Kong reprezintă un partener important pentru a dezvolta viitoare proiecte comune “ a declarat Vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie a României, dl. Aurelian Gogulescu.

Secretarul Financiar al regiunii Hong Kong a apreciat că ,,relațiile dintre România și Hong Kong au evoluat destul de mult în ultimii ani. De la redeschiderea Consulatului în 2008, numărul cetățenilor români care trăiesc în Hong Kong a crescut și, de asemenea, și valoarea schimburilor comerciale. (…)  Nu este o sumă foarte mare dar cred că putem observa că relațiile economice se îmbunătățesc.“, a subliniat dl. Tsang.

,,Sunt încântată să fiu aici cu secretarul Tsang. Scopul vizitei dlui Tsang este să pună bazele unei fundații solide pentru o mai bună colaborare și este momentul cel mai oportun pentru că relațiile dintre Hong Kong și România s-au consolidat din ce în ce mai mult în ultimii ani. În primul rând, Camera de Comerț a României a deschis un punct la Hong Kong în decembrie 2013 și asta înseamnă că avem o prezență mai puternică a companiilor românești în Hong Kong. Si apoi s-a semnat și un memorandum de colaborare în ceea ce privește comerțul cu vin”, a declarat și dna. Shirley Lam, Special Representative for Hong Kong Economic and Trade Affairs to the EU, HKETO Brussels.

Oportunitățile de afaceri între companiile din România și cele din Hong Kong sunt multiple, iar ţara noastră poate exporta o gamă largă de produse, între care vinuri și produse alimentare. Mai ales că există condiții speciale pentru investitori oferite de autorităţile din Hong Kong, cum ar fi eliminarea, în anul 2008, a taxelor de import pentru vinuri sau acordarea de facilități oamenilor de afaceri care doresc să meargă în interes de afaceri (decontarea cazării până la 3 nopți).

Cu prilejul vizitei în România a Secretarului Financiar al regiunii Hong Kong, a fost semnat un acord cu Ministerul Finanțelor din România, pentru a elimina dubla taxare a produselor. De asemenea, dl. Secretar Tsang a adresat reprezentanților mediului de afaceri prezenți la forum, dar și reprezentanților Camerei de Comerț și Industrie a României, invitația de a participa la Forumul Economic organizat în Hong Kong în luna mai a anului viitor.

 

Informații de background

Schimburile comerciale dintre România şi Hong Kong, la nivelul anului 2014, se ridică la valoarea de 58,64 milioane euro. Exportul României este în valoare de 48,57 milioane euro, iar importul 10,07 milioane euro.

Principalele produse importate de Hong Kong constau în materii prime şi semifabricate, produse de larg consum, produse alimentare, combustibili. Valoarea totală a exporturilor de bunuri din Hong Kong, în 2014, este de 528,2 miliarde USD, iar cea de importuri de bunuri de 560,2 miliarde USD.