Publicat pe 14/06/2016

 

Bucureşti, 14 iunie: Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), a organizat astăzi, 14 iunie 2016, la CCIR Business Center, conferinţa “Top 5 probleme practice ale arbitrajului în jurisprudența 2015-2016”.

Evenimentul a abordat, în cadrul unei sesiuni de dezbateri interactive, soluții de impact din jurisprudenţa arbitrală a ultimilor ani, care conturează tendințele moderne ale arbitrajului românesc și constituie bune practici ale Curții de Arbitraj Comercial Internaţional, în prezenţa invitatului special Prof. Univ. Dr. Valeriu Stoica.

Preşedintele Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCIR, dl. Ştefan Deaconu, a subliniat importanţa arbitrajului ca metodă alternativă de rezolvare a litigiilor comerciale. “Evenimentul se vrea o modalitate de a aduce mai multă transparenţă noţiunii de arbitraj pentru că mi se pare că arbitrajul comercial are nevoie de aceasta. (…) În consolidarea acestei idei de transparenţă, vom reveni cu un nou set de reguli pentru evitarea posibilelor conflicte de interese în numirea arbitrilor. Prin urmare, eu cred că e un start bun al arbitrajului comercial, iar în ultima perioadă am văzut că se vehiculează tot mai mult ideea de a forma cursuri de arbitraj, ceea ce mă bucură pentru că orice promovare a ideii de arbitraj nu poate fi decât benefică”, a declarat preşedintele Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional.

“Felicit noua conducere a Curţii de Arbitraj deoarece întâlniri de genul celei de astăzi sunt necesare din numeroase motive. Pe de o parte, acestea sunt de natură să creeze în sânul comunităţii juriştilor şi avocaţilor care au preocupări în rândul arbitrajului o cunoaştere a problemelor care în permanenţă se nasc în practica arbitrală. Pe de altă parte, este un bun prilej pentru a creşte credibilitatea arbitrajului ca alternativă de soluţionare a disputelor. Există, din păcate, în ultimul timp, un recul în ceea ce priveşte apetitul principalilor jucători din piaţa economică pentru a soluţiona disputele pe calea arbitrajului, iar acest apetit trebuie să crească datorită avantajelor arbitrajului în raport cu metoda tradiţională de rezolvare a disputelor prin instanţele judecătoreşti (…) şi important este ca aceste avantaje să fie şi fructificate de instituţiile care practică arbitrajul, în special de Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCIR”, a declarat Prof. Univ. Dr. Valeriu Stoica.

Domnul Bazil Oglindă, vicepreședintele Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, a declarat că autorităţile publice, în mod special, invocă în continuare, „excepţia de necompetenţă generală a arbitrajului, decurgând din nevaliditatea sau ineficacitatea, după caz, a clauzei compromisorii”. Cu toate acestea, în ceea ce priveşte arbitrajul internaţional nu a existat nicio controversă, cel puţin nu la nivelul Curţii de Arbitraj, formându-se o opinie de acceptare a arbitrabilităţii litigiilor comerciale internaţionale apărute din contracte administrative, în baza Convenţiei de la Geneva, a subliniat dl. Bazil Oglindă.

Biroul Comunicare Publică

tel. 0374474373, 0213190085, 0374474375, fax: 0213190156, e-mail: bcp@ccir.ro