Publicat pe 02/11/2016

Cernăuţi, (Ucraina), 1 noiembrie, 2016: Camerele de Comerţ şi Industrie din România, Ucraina şi Republica Moldova au organizat un forum de afaceri trilateral, intitulat „Moldova-România-Ucraina: Colaborare interregională și transfrontalieră. Starea actuală, Tendințe și Perspective”.

La evenimentul care s-a desfășurat timp de două zile au participat 12 companii din România, 10 companii din Rep. Moldova şi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai autorităţilor locale din Ucraina. Sistemul Cameral din România a fost reprezentat de vicepreşedintele CCIR, dl. Mihai Apopii, președintele CCI Neamț, alături de preşedinţii CCI Botoşani şi Suceava. De asemenea, au fost prezenți membri ai misiunilor diplomatice ale României și Republicii Moldova în Ucraina, Ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina, președinții Camerelor de Comerţ Naționale din Ucraina şi Republica Moldova.

Preşedintele CCI Ucraina, dl. Ghenadiy Chizikov, aprecia în mod deosebit „organizarea unei astfel de întâlniri, nemaiîntâlnite în ultimii 20 de ani, în condiţiile în care cele 3 părţi au o mulţime de subiecte comune de discuţii. Totodată, Ucraina şi Rep. Moldova ar trebui să discute în mod intens cu România, în calitatea sa de membru cu drepturi depline al UE”. Acesta a subliniat faptul că deşi Ucraina se luptă cu problematicile geopolitice bine cunoscute, economia ţării va înregistra o creştere a PIB-ului, ceea ce demonstrează voinţa oamenilor de afaceri de a se dezvolta şi identifică noi parteneri.

La rândul său, preşedintele CCI a Republicii Moldova, dl. Sergiu Harea, a salutat reuniunea de afaceri cu România, principalul partener al Rep. Moldova, atât din perspectiva exporturilor cât şi a importurilor, dar şi cu Ucraina, al 5-lea partener comercial al Rep. Moldova. Acesta a subliniat că „platforma de discuţii în format trilateral, lansată cu ocazia acestui forum de afaceri, are drept scop principal dezvoltarea relaţiilor economice dintre cele 3 state şi implicarea activă a tuturor părţilor în utilizarea fondurilor UE, disponibile pentru proiecte de cooperare transfrontalieră”.

Mesajul Preşedintelui CCIR, dl. Mihai Daraban, „de sprijin necondiţionat pe care partea română, la nivelul CCIR, îl acordă celor două state vecine şi prietene, considerând că organizarea unor astfel de evenimente şi prezenţa companiilor din România nu face decât să întărească susţinerea pe care CCIR o acordă mediului de afaceri din cele 3 ţări” a fost transmis de dl. Mihai Apopii, vicepreşedintele CCIR. În sprijinul acestor afirmații, dl. Apopii a prezentat Comitetul Naţional ICC România ca instrument util şi eficient pentru oamenii de afaceri în accesarea de noi pieţe din cadrul UE, dar și din spațiul extra comunitar..

În partea a doua a forumului de afaceri au avut loc întâlniri B2B între oamenii de afaceri din cele 3 state, iar reprezentanţii Camerelor de Comerţ Naţionale au discutat despre necesitatea cooperării mai strânse pentru proiectele viitoare.

Gazda forumului a fost Camera de Comerţ şi Industrie Cernăuţi, care a primit mulţumiri şi aprecieri pentru organizare, din partea tuturor participanţilor.

Acest forum trilateral reprezintă un instrument util mediului de afaceri din cele 3 țări pentru consolidarea relaţiilor comerciale bilaterale şi identificarea de noi parteneri, dar şi o ocazie bună pentru schimbul de know-how în cadrul proiectelor transfrontaliere cu fonduri europene.