Publicat pe 07/11/2016

Chişinău, Rep. Moldova, 3-4 noiembrie 2016: În perioada 3–4 noiembrie 2016, delegaţia Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a participat la lucrările celei de-a IX-a sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economică între Republica Moldova şi România (Comisia Mixtă).

Astfel, în data de 3 noiembrie 2016, în cadrul şedinţei de lucru a grupurilor de experţi, reprezentanţii CCIR au stabilit şi definitivat, împreună cu omologii din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), textul protocolului ce prevede colaborarea la nivelul celor două Camere de Comerţ. În cadrul discuţiilor, reprezentanţii celor două organizaţii au discutat modalităţi concrete de dezvoltare a relaţiilor de colaborare şi posibilitatea organizării unui schimb de experienţă şi know-how.

Şedinţa plenară a Comisiei Mixte a avut loc în data de 4 noiembrie 2016, iar lucrările au fost conduse de cei doi co-preşedinţi: domnul Costin Grigore Borc, Viceprim-ministru, Ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri al României şi domnul Octavian Calmîc, Viceprim-ministru, Ministrul Economiei al Republicii Moldova.

Delegaţia română a fost compusă din 35 de persoane, în timp ce din partea Republicii Moldova a fost prezentă o delegaţie formată din 42 de persoane.

Ministrul Economiei al Republicii Moldova, dl. Octavian Calmîc, a apreciat în deschiderea şedinţei plenare, „relaţia şi dialogul cu România atât în plan bilateral, cât şi la nivelul Uniunii Europene”, subliniind faptul că piaţa din România a absorbit surplusul de produse al Republicii Moldova în contextul sancţiunilor impuse de Federaţia Rusă. România a devenit astfel principalul partener comercial al Republicii Moldova.

La rândul său, dl. Costin Borc, Ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri al României a făcut referire la Comisa Mixtă ca fiind „un moment în care se analizează proiectele în curs de derulare” şi „un instrument util pentru stabilirea liniilor directoare în ceea ce priveşte viitoarea relaţie bilaterală”, subliniind că România trebuie să fie „campionul parcursului european al Republicii Moldova”.

Cele două delegaţii au discutat, în continuare, despre dezvoltarea celor două state la nivel macroeconomic, detaliind perspectivele cooperării în domenii precum: energia, agricultura, protecţia consumatorului, serviciul vamal, statistică şi sectorul bancar.

Nu în ultimul rând, în cadrul discuţiilor oficiale, dl. Sergiu Harea, preşedintele CCI a RM, a apreciat în mod special colaborarea fructuoasă cu CCIR, amintind conlucrarea celor două organizaţii pentru organizarea la Cernăuţi, Ucraina, a unui forum trilateral Ucraina – România – Republica Moldova, şi a prezentat succint proiectele comune aflate pe agenda celor două Camere de Comerţ.

În completarea declarațiilor preşedintelui CCI a RM,  dl. Virgil Goagă, Director Relaţii Externe din cadrul CCIR, a subliniat că cele două Camere de Comerţ trebuie să pună accent pe colaborarea în domeniul relaţiilor externe şi pe crearea unei platforme electronice comune, care să prezinte oportunităţile de afaceri din cele două ţări.

În încheiere, s-a convenit ca următoarea sesiune a Comisie mixte interguvernamentale de colaborare economică, pe baza principiului de rotaţie, să se desfăşoare la Bucureşti, în cursul anului 2017.

 

Sursa foto: www.economie.gov.ro

 

Biroul Comunicare Publică

Tel. 0374474373; 0213190085; 0374474375; fax: 0213190156; e-mail: bcp@ccir.ro