Publicat pe 10/11/2016

București, 9 noiembrie 2016: Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a fost astăzi, 9 noiembrie 2016, gazda Forumului de afaceri România – Provincia Fujian. În cadrul evenimentului, desfășurat la sediul CCIR Business Center, au fost prezentate oportunitățile de investiții bilaterale România – China, Provincia Fujian.

Șirul forumurilor economice cu R.P. Chineză, inițiat de CCIR pentru restabilirea și intensificarea legăturilor economice și comerciale cu parteneri chinezi, continuă cu regiunea Fujian. China este o piaţă foarte importantă pentru România, nu numai prin prisma cifrei totale a schimburilor comerciale de 3,4 miliarde Euro, ci mai ales datorită puterii de absorbţie a mărfurilor româneşti.

Forumul este o urmare a vizitei la nivel guvernamental, din aceași provincie, care a avut loc cu două săptămâni în urmă, iar „prezența de astăzi este o consecință a interesului pe care mediul de afaceri românesc îl reprezintă pentru China”, a declarat, în deschiderea lucrărilor, dl. Ion Mocanu, vicepreşedinte  al CCIR, președinte al CCIA Galați.

Domeniile de colaborare sunt multiple, iar informații despre aceste oportunități, ca și despre posibilitatea concretă de a derula proiecte comune sunt accesibile oamenilor de afaceri și prin biroul deschis de CCIR în R.P. Chineză, unde un reprezentant permanent  poate oferi detalii”, a adăugat dl. Ion Mocanu.

Directorul General Adjunct al Departamentului de Comerț al provinciei Fujian, dl. Liu Depei, a subliniat importanța poziției geostrategice a României,  ca „legătură importantă a Provinciei Fujian cu zona Europei Centrale și de Est”. Totodată, domnia sa a subliniat faptul că România poate fi un punct de atracție pentru investitorii chinezi, având ramuri industriale complete, și a amintit în special industria auto, industria alimentară și cea textilă. „În domeniul investițiilor, între România și Provincia Fujian au fost finalizate 40 de proiecte de investiții cu o cifră totală de afaceri de 50 mil. USD. Dincolo de aceste proiecte, există încă un mare potențial de colaborare economică și investițională” a declarat dl. Liu Depei.

Forumul s-a încheiat cu o sesiune de discuții bilaterale de afaceri. 

Informaţii de background

Situată pe coasta de sud-est a Chinei, Provincia Fujian are o suprafață egală cu cea a Greciei. De asemenea, are și cea mai mare suprafață acoperită de păduri din China.

Ca putere de cumpărare, Fujian este aproximativ egală cu Shanghai sau Beijing și, pentru o perioadă semnificativă de timp, a fost beneficiarul major al investiţiilor străine directe.

Industriile majore din provincia Fujian includ petrochimia, utilajele şi echipamentele electronice. Turismul a cunoscut în ultimul timp o creştere semnificativă, devenind un factor important al economiei din această provincie.

Biroul Comunicare Publică

tel. 0374474373, 0213190085, 0374474375, fax: 0213190156, e-mail: bcp@ccir.ro