Publicat pe 13/12/2016

Sondajul Economic EUROCHAMBRES 2017: ritmul recuperării economice îngreunat de încrederea scăzută a comunității de afaceri

Conform rezultatelor celui de-al 24-lea Sondaj Economic Eurochambres 2017 (SEE2017), realizat în decursul acestei toamne, care se bazează pe răspunsurile a peste 50.000 de companii din 24 de state, întreprinderile se așteaptă la o îmbunătățire minoră în perspectiva anului 2017, în ciuda unei ușoare scăderi a încrederii generale a comunității de afaceri.

Scăderea încrederii mediului de afaceri poate fi atribuită creșterii economice moderate de pe întregul continent, precum și preocupărilor geopolitice, care în mod deloc surprinzător influențează percepția antreprenorilor asupra mediului de business. În ciuda acestei circumspecții generale există și alte semne care indică o recuperare lentă.

CEO-ul Eurochambres Arnaldo Abruzzini a declarat: Într-o perioadă când globalizarea se află sub microscop, iar barierele pentru libertatea de mișcare din UE reapar, SEE2017 subliniază cât de crucial este ca decidenții politici să lucreze pentru a se asigura că întreprinderile au acces la toate elementele cheie pe care le solicită pentru a genera creștere economică și locuri de muncă: acces la aptitudini, acces la finanțare, acces la resurse și, în mod fundamental, acces la piețe.

Alte constatări cheie ale SEE2017:

  • Cererea internă, condițiile de politică economică, costurile forței de muncă și lipsa muncitorilor calificați reprezintă principalele provocări pentru companii în anul 2017.
  • Brexit este considerat de către întreprinderile irlandeze a doua cea mai semnificativă provocare.
  • Mediul de afaceri european se așteaptă la o creștere a vânzărilor pe piața internă și a exporturilor în anul 2017.
  • Cifrele de investiții pentru anul 2017 indică o recuperare după o scădere în 2016.
  • Tendința ascendentă a indicelui de ocupare a forței de muncă pe parcursul ultimilor trei ani este setat să încetinească în 2017.

Rezultatele subliniază preocupările Camerelor privind aptitudinile și ocuparea forței de muncă: Este surprinzător faptul că provocarea de cea mai mare intensitate pentru anul 2017 este lipsa forței de muncă calificată, în timp ce așteptările de angajare pentru anul viitor sunt circumspecte. Acest lucru subliniază importanța competențelor mai bune, îmbunătățirea procesului de învățare bazată pe experiența practică și sporirea mobilității forței de muncă la nivelul întregii Uniuni Europene, a declarat domnul Abruzzini.

Rezultatele SEE2017 subliniază, de asemenea, nevoia ca inițiativele de stimulare financiară ale Comisie Europene, precum Fondul European pentru Investiții Strategice 2.0., Uniunea Piețelor Capitale și InvestHorizon să furnizeze rezultate.

Sondajul Economic Eurochambres 2017 a fost prezentat la un eveniment InvestHorizon, pe tema „Cum să îmbunățim orizonturile de investiții pentru întreprinderile europene?”, care s-a desfășurat în cadrul Săptămânii de Investiție.

Studiul complet poate fi accesat aici.