Publicat pe 15/03/2017

Klagenfurt, Austria, 15 martie: Președintele CCIR, dl. Mihai Daraban, a avut miercuri, 15 martie 2017, o întrevedere de lucru cu președintele Camerei Economice a landului Carintia, Austria, dl. Jürgen Mandl. Discuțiile s-au concentrat în jurul oportunităților de creștere a schimburilor comerciale între România și Austria.

Cei doi președinți au discutat despre potențialul energetic deosebit al României, dar și despre dezvoltarea infrastructurii de transport fluvial pe Dunăre și posibilitățile de a elabora proiecte comune care să atragă investiții UE în acest sector. Președintele CCIR a insistat asupra importanței regiunii dunărene și asupra rolului jucat de România ca „zonă de tranzit fluvial pentru țările care nu au acces direct la Marea Neagră”, exprimând intenția de a atrage parteneri naționali și internaționali pentru a dezvolta proiecte finanțate: „Strategia UE pentru Regiunea Dunării precizează faptul că dezvoltarea și conectarea coridoarelor de transport dunărean sunt esențiale pentru a genera creștere economică în țările europene”, a punctat dl. Mihai Daraban.

Totodată, reprezentanții celor două camere au discutat despre schimbul de experiențe și de know-how la nivelul camerelor de comerț în ceea ce privește sprijinirea mediului de afaceri și dezvoltarea învățământului de tip dual. Dl. Daraban a subliniat că nivelul relațiilor economice dintre România și Austria este foarte bun, însă valoarea schimburilor comerciale poate fi îmbunătățită prin organizarea în comun de forumuri, seminarii, târguri și expoziții cu profil economic pentru a facilita întâlniri B2B între mediile de afaceri din cele două țări. În acest sens, a fost adus în discuție Centrul Expozițional Romexpo cel mai important jucător din România în materie de târguri și expoziții și a fost prezentat proiectul de extindere a centrului expozițional din nordul capitalei României.

Informații de background

În noiembrie 2016, schimburile comerciale bilaterale România-Austria aveau o valoare totală de 3483,33 milioane Euro, cu un nivel al exporturilor de 1272,18 milioane Euro, în timp ce nivelul importurilor era de 2211,15 milioane Euro. În ianuarie 2017, conform ONRC, în România erau 7207 companii cu capital austriac, cu un capital social total subscris de 4,9 miliarde Euro. Totalul investițiilor austriece directe în România, la 31 decembrie 2015, era de 9,1 miliarde Euro, iar ponderea din totalul de investiții străine directe în România este de 14,2%, conform BNR.

Cele mai importante impulsuri pentru activitatea economică din Austria au fost generate de refacerea economică la nivel global şi, mai mult decât orice, de creşterea robustă înregistrată de Germania, principalul partener comercial al Austriei. Comerţul exterior s-a dovedit a fi principalul factor de susţinere al creşterii.