Publicat pe 03/04/2017

 Cairo, Egipt, 1-2 aprilie: Prima conferință internațională a BRICA – Belt and Road International and Commercial Alliance, organizată în cooperare cu Federația Chineză pentru Economie Industrială și cu Asociația Oamenilor de Afaceri din Egipt, a avut loc la Cairo, Egipt, în perioada 1-2 aprilie. Evenimentul a avut ca scop crearea unui for de discuție între companiile și asociațiiile de reprezentare a mediului de afaceri din statele interesate de Centura Economică a Drumului Mătăsii și Drumul Maritim al Mătăsii în secolul 21 sau inițiativa One Belt, One Road – OBOR.

La eveniment au luat parte asociații de afaceri și delegații din țări precum China, Malaysia, Rusia, Iordania, Belarus, India, Ucraina, Egipt, Mongolia. Delegația României a fost compusă din dl. Virgil Goagă, director Relații Externe al CCIR, și reprezentanții următoarelor companii românești: ABTechnic, Rompharma și Transgaz.

În cadrul conferinței au fost organizate întâlniri B2B cu companii din delegațiile prezente, printre care s-au numărat importante companii egiptene: Qalaa Holdings, TEDA Suez, E Gas și conducerea Egiptian Business Asociation (EBA), Federația Camerelor Egiptene de Comerț, Confederația Industriilor Braziliene. BRICA a fost reprezentată de dl. Xiong Meng, Secretarul General.

Informații de background

BRICA – Belt and Road International and Commercial Alliance – s-a format în anul 2016, iar CCIR este membru fondator, alături de alte organizații din 25 de țări.

În 2015, volumul schimburilor comerciale bilaterale România – Egipt a atins 782,23 milioane Euro, cu o valoare a exporturilor de 708,74 milioane Euro și importuri în valoare de 73,49 milioane Euro, conform Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat. Conform ONRC, în România erau, la 31 ianuarie 2017, 1755 companii cu capital egiptean  cu un total capital social subscris de 30,8 milioane Euro, ocupând astfel locul 47 în clasamentul celor 50 de țări de rezidență a investitorilor.