Publicat pe 18/04/2017

București, 18 aprilie: Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dl. Mihai Daraban, a primit astăzi, 18 aprilie, vizita E.S. Ambasadorul Republicii Armenia în România, dl. Hamlet Gasparian, la sediul CCIR Business Center.

Întrevederea a vizat stadiul relațiilor economice dintre România și Armenia și posibilitățile de dezvoltare a sectoarelor de cooperare între cele două state, cu accent pe proiectul AGRI.

Preşedintele CCIR, dl. Mihai Daraban, l-a asigurat pe ambasadorul Armeniei de întregul sprijin pentru informarea companiilor româneşti interesate de piaţa armeană şi a regiunii Caucazului de Sud, subliniind necesitatea identificării unor proiecte concrete la care companiile româneşti ar putea deveni subcontractori: „Proiectele energetice pot sta la baza dezvoltării şi cooperării economice dintre România și Armenia și pot fi un motor de dezvoltare economică pentru toate statele care vor beneficia de pe urma lor”.

E.S. Ambasadorul Republicii Armenia în România, dl. Hamlet Gasparian, a declarat că datele statistice din România şi Armenia nu corespund întru totul şi, de aceea, nu reflectă în mod coerent situaţia reală. De asemenea,  E.S. Ambasadorul Armeniei la București  a subliniat că „O linie aeriană directă care să facă legătura dintre Armenia şi România ar aduce beneficii majore de ambele părți, (…) iar prezența în misiunile economice ale unor reprezentanţi de nivel înalt din cadrul autorităţilor locale din fiecare stat ar facilita accesul oamenilor de afaceri la factorii de decizie”.

Ca o primă etapă pentru relansarea relaţiilor economice, preşedintele CCIR, dl. Mihai Daraban, a propus analizarea oportunităţii semnării unui protocol de cooperare cu CCI a Armeniei pentru un schimb cât mai eficient de informaţii. Partea armeană a propus organizarea unui seminar de tip „Doing Business in Armenia”.

La întrevedere au mai participat: dl. Virgil Goagă, director, Direcţia Relaţii Externe, dl. Ashot Grigorian, Ministru Consilier și dl. Radu Auneanu, CEO, Madora Chemicals SRL.

 

Informații de background:

În prezent, pe teritoriul țării noastre, conform datelor SDNIA din aprilie a.c., activează 43 companii cu capital armean, cu un capital social subscris total de 316.893 Euro, conform cursului oficial BNR din 11 aprilie 2017 (sursa: ONRC prin platforma SNIA).