Publicat pe 17/05/2017

București, 17 mai 2017: Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și Ambasada Canadei în România au organizat astăzi, 17 mai a.c., seminarul de afaceri „Beneficiile Acordului Economic și Comercial dintre Uniunea Europeană și Canada (CETA) pentru România”, la CCIR Business Center.

Evenimentul s-a adresat companiilor interesate de dezvoltarea și consolidarea relaţiilor comerciale cu Canada. În cadrul seminarului au fost prezentate beneficiile şi oportunităţile generate de semnarea CETA și, totodată, au fost explicate principalele provocări cu care s-ar putea confrunta companiile româneşti interesate să acceseze piaţa canadiană.

Camera de Comerț și Industrie a României a fost reprezentată de dl. Virgil Goagă, Director Direcția Relații Externe, care a amintit implicarea CCIR, prin toate mijloacele de care dispune, în promovarea acordului CETA în mediul de afaceri din România, subliniind că seminarul de astăzi este cel de-al patrulea eveniment organizat cu acest scop, în parteneriat cu ambasada Canadei în România. „CETA este un exemplu, pentru alte țări din toate colțurile lumii, de deschidere de noi oportunități pentru schimburi comerciale și economice  libere”, a declarat dl. Virgil Goagă.

Dl. Bradwin Niblock, Comisar superior pentru comerț la Ambasada Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldova, a precizat că 2017 este un an semnificații multiple, fiind anul în care Canada sărbătorește 150 de ani de la fondarea Confederației, dar și anul care marchează implementarea acordului CETA, „cel mai semnificativ, cuprinzător și progresiv acord care a fost vreodată semnat nu doar de Canada, dar și de statele membre UE. Acordul CETA reflectă angajamentul comun de creștere economică de ambele părți ale Atlanticului, prin dezvoltarea investițiilor și a comerțului.”.

Dan Kelly, CEO, Canadian Federation of Independent Business, ca reprezentant al întreprinderilor mici și mijlocii private canadiene, a făcut o trecere în revistă a modurilor în care acestea își desfășoară activitatea și a oportunităților de business din Canada.

La eveniment au mai participat: Lucian Cernat, economist-șef, DG Trade, Comisia Europeană, Acordul CETA din perspectiva vamală, Raluca-Loredana Udroiu (Nica), Manager – Servicii de impozitare indirectă, KPMG România. Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de Q&A.

Informații de background:

Acordul Economic şi Comercial Cuprinzător dintre Uniunea Europeană şi Canada va crea oportunităţi noi şi de anvergură atât pentru statele Uniunii Europene, cât şi pentru Canada, va deschide noi pieţe pentru exportatori, va genera locuri de muncă de calitate pentru angajaţi şi va întări relaţiile existente între economia Canadei şi economiile statelor membre UE.

CCIR a realizat un sondaj de opinie în rândul oamenilor de afaceri din care reiese că Acordul Economic şi Comercial Cuprinzător dintre Uniunea Europeană şi Canada este cunoscut în mediul de business din țara noastră într-un procent de 65%, o balanță pozitivă, dar care poate fi îmbunătățită.