Publicat pe 06/06/2017

Bruxelles, 6 iunie 2017: Asociaţia Camerelor de Comerţ EuropeneEurochambresa avut astăzi, 6 iunie, cea de-a 121-a adunare plenară. Principalele teme de discuţie de pe agenda de lucru au vizat implicaţiile economice ale Brexit-ului asupra mediului de afaceri european. Totodată, a fost prezentat Corpul european de solidaritate şi programul Labour INT, care prevede promovarea programelor pentru includerea migranților în piața muncii.

Camera de Comerț și Industrie a României, membru cu drepturi depline în Eurochambres, a fost reprezentată la adunarea plenară de către preşedintele CCIR, dl. Mihai Daraban, membru în Consiliul Director al Eurochambres, și dl. Lazăr Comănescu, consilierul președintelui CCIR pe probleme de afaceri externe.

În cadrul adunării au fost discutate costurile Brexit-ului pentru companiile europene și au fost prezentate mai multe scenarii post-Brexit, pentru a determina situaţia cea mai avantajoasă din punct de vedere economic. Vorbitorul principal al adunării a fost dl. Pierre Gramegna, Ministrul de Finanţe al Luxemburgului.

Informații de backgound

„Labor-Int” este un contract de subvenționare semnat între European Trade Union Confederation (ETUC) și European Commission, DG Home, pe o perioadă de doi ani, EUROCHAMBRES fiind unul dintre principalii parteneri ai proiectului.

Labor-Int promovează căi de integrare multi-strat, care includ procesele de educație și formare, până la plasarea la locul de muncă.

Labor-Int este primul proiect de acest fel în care sindicatele, ONG-urile, camerele de comerț și angajatorii trebuie să colaboreze pentru a materializa obiectivele proiectului.
Brexit este termenul folosit pentru retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană în urma votului liber exprimat de britanici la referendumul din 2016. Se preconizează că Regatul Unit al Marii Britanii va părăsi UE cel târziu în martie 2019.