Publicat pe 20/06/2017

București, 20 iunie 2017: Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dl. Mihai Daraban, a primit marți, 20 iunie, la sediul CCIR Business Center, vizita de lucru a E.S. dl. Todor Churov, Ambasadorul Republicii Bulgaria în România.

Întrevederea a avut drept scop dezbaterea unor noi căi de colaborare economică între cele două țări vecine și, totodată, stabilirea parametrilor de desfășurare a Forumului de afaceri româno-bulgar, în marja vizitei oficiale în România a Președintelui Republicii Bulgaria, E.S. dl. Rumen Radev.

În sprijinul dezvoltării relațiilor comerciale dintre România și Bulgaria, președintele CCIR, dl. Mihai Daraban a subliniat importanța dezvoltării Dunării care „ar putea servi drept o cale importantă de transport a mărfurilor către statele riverane și nu numai”. De asemenea, dl. Daraban a lansat invitația către oamenii de afaceri din Bulgaria de a participa în număr cât mai mare la târgurile și expozițiile internaționale organizate în țara noastră, ca „o variantă viabilă de facilitare a schimburile comerciale”.

Cele două părți au convenit că un impediment în dezvoltarea relațiilor comerciale, a schimbului de mărfuri, dar și la nivelul turismului, îl reprezintă punctele de trecere la frontiere. În acest sens, E.S. dl. Todor Churov, Ambasadorul Republicii Bulgaria în România, a declarat că va propune la nivel guvernamental deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei, sau construirea unor noi poduri la punctele de trecere existente.

La întâlnire au luat parte: dl. Lazăr Comănescu, consilier Relaţii Externe al Președintelui CCIR și dl. Ivaylo Marinov, Șeful Secției Economice din cadrul Ambasadei Bulgariei.

 

Informații de background:

Președintele Republicii Bulgaria, E.S. dl. Rumen Radev, se va afla într-o vizită oficială în România, în perioada 28–29 iunie a.c. În marja acestei vizite oficiale, Camera de Comerț și Industrie a României, în colaborare cu Ambasada Republicii Bulgaria în România organizează un Forum de afaceri, urmat de o sesiune de discuții de tip business-to-business între companiile din cele două țări vecine. Delegația de afaceri din Bulgaria va fi alcătuită din aproximativ 40 de companii din diverse domenii economice.

Conform datelor oferite de ONRC (mai 2017), pe teritoriul României activează un număr de 2293 companii cu capital bulgar,  cu un capital social subscris bulgar de 15,4 milioane Euro, ocupând astfel locul 26 în topul celor 50 de țări de rezidență a investitorilor.