Publicat pe 22/06/2017

București, 22 iunie 2017: Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dl. Mihai Daraban, a primit joi, 22 iunie, la sediul CCIR Business Center, vizita de lucru a E.S ambasadorul Olandei la București, dna. Stella Ronner-Grubacic.

Recent, CCIR a oferit opiniei publice un document de informare privind Brexit-ul, factor ce a determinat inițiativa reprezentanților Ambasadei Olandei la București de a întreprinde această întâlnire de lucru, doamna ambasador fiind la prima vizită oficială la sediul CCIR.

În cadrul întrevederii au fost dezbătute relațiile economice dintre cele două țări, pornind de la datele statistice care plasează Olanda pe locul 1 în topul investitorilor străini în România și, totodată, au fost analizate efectele pe care Brexit-ul le are asupra UE.

Dl. Mihai Daraban a prezentat eforturile CCIR de a reprezenta mediul de afaceri românesc, cu precădere dincolo de granițele UE, și a subliniat că CCIR este „singura instituție care dispune atât de infrastructura, cât și de expertiza necesară pentru a face auzită vocea companiilor”.

E.S doamna ambasador Stella Ronner-Grubacic a declarat că Olanda este în căutare de parteneri care împărtășesc aceeași viziune privind viitorul UE în ceea ce privește Brexit-ul: „Un punct de interes deosebit pentru olandezi este negocierea bugetului multianual al Uniunii Europene în contextul pierderii unui contribuitor net semnificativ, respectiv Marea Britanie, care contribuie cu 13,45% la bugetul Uniunii Europene, adica 10,76 miliarde de lire sterline anual”.

În replică, președintele CCIR a subliniat că este important ca la nivelul UE să se dezvolte mai multe proiecte mari: „Un astfel de proiect este revitalizarea strategiei Dunării și folosirea fluviului în scopuri economice. Portul Constanța poate servi ca un hub pentru Europa Centrală și de Est și poate funcționa în complementaritate cu portul Rotterdam. Constanța are avantajul de a fi singurul port de la Marea Neagră care poate acomoda nave de mare tonaj, indiferent de categoria din care fac parte acestea”.

 

Informații de background:

 

Olanda este una dintre ţările fondatoare ale Uniunii Europene şi deține un rol important în promovarea cooperării pe plan comunitar. La Maastricht, în 1992, şi la Amsterdam, în 1997, au fost semnate două tratate fundamentale ale UE.

Olanda ocupă locul 1 în topul în topul investițiilor străine directe în România. Conform datelor oferite de ONRC, în prezent pe teritoriul României activează un număr de 5013 companii olandeze, cu un capital total subscris olandez de 9,040 miliarde Euro.

Descarcă aici: Documentul de poziție al CCIR cu privire la Brexit