Publicat pe 02/10/2017

București, 2 octombrie 2017: Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dl. Mihai Daraban, a primit luni, 2 octombrie 2017, la sediul CCIR Business Center, vizita de lucru a E.S. dl. Abdullah Nasser Abdullah Alhumaidi, Ambasadorul Statului Qatar în România. Temele de discuție au vizat dinamizarea schimburilor comerciale România – Qatar și modalitățile de colaboare interinstituțională pentru obținerea unor rezultate care să mărească balanța schimburilor dintre cele două state.

Președintele CCIR, dl. Mihai Daraban, a remarcat potențialul de creștere al schimburilor comerciale dintre cele două state în raport cu volumul actual: „Deși cifrele actuale înclină balanța comercială în favoarea României, am convingerea că prin dinamizarea relațiilor economice se poate intensifica atât comerțul, cât și nivelul investițiilor dintre România și Statul Qatar”. Totodată, dl. Daraban a subliniat deschiderea Camerei de Comerț și Industrie a României în acordarea de asistență tuturor companiilor qatareze interesate de piața românească, în urma unor solicitări punctuale.

Având în vedere relațiile politice foarte bune dintre cele două state, E.S. dl. Abdullah Nasser Abdullah Alhumaidi a declarat: „Avem toată încrederea că schimburile comerciale dintre România și Qatar vor căpăta o nouă dimensiune. În acest sens, facem o serie de demersuri, atât în sprijinul antreprenorilor din Qatar, cât și din România”.

În perioada 30-31 octombrie a.c., o delegație economică qatareză va sosi la București pentru a participa la Forumul de afaceri organizat de Banca de Dezvoltare a Qatarului. În acest sens, a fost solicitat sprijinul CCIR pentru diseminarea acestui eveniment în cadrul mediului de afaceri românesc, în vederea identificării companiilor interesate să interacționeze cu delegația oamenilor de afaceri din Qatar.

Pe linie de cooperare economică, E.S. dl. Ambasador a menționat inaugurarea celui mai mare port naval din Orientul Mijlociu, Portul Hamad din Qatar, în prezent fiind în curs de semnare un acord de colaborare cu Portul Constanța.

Totodată, E.S. a propus transmiterea unei invitații adresate președintelui Camerei de Comerț și Industrie a Statului Qatar, de a efectua o vizită la București în viitorul apropiat. Acest demers este considerat o activare a acordurilor deja semnate între CCIR și Camera de Comerț și Industrie a Statului Qatar.

Informații de background:
Camera de Comerț și Industrie a României a încheiat un acord de colaborare cu Camera de Comerț și Industrie Qatar, cu privire la constituirea unui consiliu de afaceri Qatar-România. Documentul este în vigoare.
Conform informaţiilor oferite de ONRC, la nivelul lunii august 2017, Qatar nu se regăseşte în clasamentul top 50 pe ţări de rezidenţă a investitorilor cu participare străină la capitalul social. În total, 5 companii cu capital qatarez activează în România (sursă: ONRC prin portal SNIA).