Publicat pe 01/11/2017

Senatul a adoptat Legea prevenirii. Principalul scop al acestei legi este ca instituțiile de control să prevină producerea infracțiunilor economice și nu să aplice amenzi indiferent de situația găsită.

Senatul a adoptat proiectul de lege cu 98 de voturi pentru și niciun vot împotrivă. În cazul acestei legi, for decizional este Camera Deputaților.

Legea prevenirii va obliga toate autoritățile cu atribuții de control să facă, în primul rând, informare și educare, prevenire, și abia apoi să dea amenzi sau să ia măsuri împotriva agenților comerciali. Astfel, nicio firmă nu va mai fi sancționată de la prima abatere. Autoritățile vor posta pe site-urile proprii sfaturi și proceduri de informare și îndrumare, dar și cazuri concrete de avertismente, pentru firmele interesate.

Avertismentul dat printr-un proces verbal de control va cuprinde și un plan de remediere, în anexă, cu măsurile și termenul de remediere a neregulilor. În aceste cazuri, nu vor putea fi date sancțiuni complementare, și chiar în situațiile în care se constată mai multe contravenții în timpul aceluiași control, se încheie un singur proces verbal de constatare și de avertisment.

Societățile vor avea și un termen de grație de 3 ani în care să nu mai săvârșească aceeași contravenție, de la data avertismentului.

Legea prevenirii