Publicat pe 12/12/2017

București, 11 decembrie 2017: Președintele CCIR, dl. Mihai Daraban, a avut luni, 11 decembrie, o întrevedere cu dna. Chitra Suresh, însărcinat cu afaceri a.i. în cadrul Ambasadei Indiei din România, la CCIR Business Center.

Președintele CCIR a vorbit despre potențialul de creștere al schimburilor comerciale dintre cele două state în raport cu volumul actual, în mod special pentru sectorul serviciilor. În acest context, dl. Daraban a precizat că „un forum de afaceri bilateral ar contribui la intensificarea schimburilor comerciale dintre România și India, având în vedere că există la momentul actual în România 303 companii active cu acționariat indian, având un capital total de aprox. 17 mil. euro”.

Dna. Suresh a precizat că Ambasada Indiei la București are în plan organizarea unei delegații de afaceri în România: „În cursul acestui an, am avut 5 companii indiene care au investit în România prin intermediul InvestRomania. Anul viitor se împlinesc 70 de ani de relații diplomatice între România și India și considerăm că  ar fi oportună creșterea interacțiunii dintre cele două medii de afaceri printr-o serie de evenimente pe teme economice, culturale și turistice”. Dna. Chitra Suresh a subliniat progresele economice realizate de India în ultimii ani, precum demonetizarea din anul 2016, procesul de digitalizare, dar și obținerea locului 100 în clasamentul “Ease of doing business report”.

 

Informații de background

 

Volumul schimburilor comerciale bilaterale înregistra în august 2017 un total de 372,10 milioane euro, conform Departamentului de Comerţ Exterior şi Relaţii Internaţionale din cadrul MECRMA. Valoarea exporturilor atingea, la aceeași dată, 179,80 milioane euro, iar cea a importurilor – 192,30 milioane euro.  Conform Eurostat, la nivelul anului 2016, volumul schimburilor de servicii a atins un total de 73,70 milioane euro, cu 45,40 milioane euro la export și 28,30 milioane euro la import.