Publicat pe 19/01/2018

București, 18 ianuarie 2018: Președintele CCIR, dl. Mihai Daraban, a primit joi, 18 ianuarie, vizita de lucru a E.S. domnul Nicola Renzi, ministrul afacerilor externe al Republicii San Marino, la CCIR Business Center. În cadrul întâlnirii au avut loc discuții despre posibile proiecte și oportunități de dezvoltare a relațiilor bilaterale.

Domnul Nicola Renzi a prezentat principalele proiecte aflate pe agenda autorităților din Republica San Marino, care vizează dezvoltarea economică și negocierea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. De asemenea, a subliniat importanța unui partener precum CCIR, care sprijină mediul de afaceri și este preocupat de aspectele legislative care pot să vină în beneficiul acestuia. Ministrul afacerilor externe al Republicii San Marino a precizat că în perioada următoare Camera de Comerț din San Marino își va definitiva noua structură și misiunea, pentru a deveni un real sprijin pentru companiile interesate de intrarea pe piețe externe.

Dl. Mihai Daraban l-a asigurat pe ministrul de externe din San Marino de întreaga disponibilitate a CCIR și a subliniat oportunitatea semnării unui Acord de Cooperare cu Camera de Comerț din San Marino, care să se axeze în mod special pe schimbul de informații de afaceri și know-how între cele două organizații. În cadrul discuțiilor, președintele CCIR a amintit principalele sectoare economice ale României și avantajele pe care țara noastră le oferă investitorilor străini, precum și importanța strategică a Portului Constanța și a coridorului de transport pe Dunăre.

 

Informații de background

La 30 iunie 2017, volumul total al schimburilor comerciale înregistra 16,96 milioane euro (în scădere cu 18,49% față de aceeași perioadă a anului trecut), conform MAE. Exporturile înregistrau o valoare de 10,61 milioane euro, iar importurile atingeau 6,35 milioane euro. Principalele bunuri exportate în San Marino sunt materiale plastice, cauciucuri, îmbrăcăminte (tricotaje), produse din fontă, fier sau oțel, aluminiu, lemn, sticlă și articole din sticlă, produse alimentare, în special legume. Negocierile de încheiere a unui acord de asociere cu Uniunea Europeană au început în martie 2015 și sunt în curs de desfășurare.