Publicat pe 06/02/2018

București, 5 februarie 2018: Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Românie (CCIR), dl. Mihai Daraban, a primit luni, 5 februarie a.c., vizita de lucru a E.S. domnul Dr. Ahmed Abdulla Saeed Bin Saeed Almatrooshi, ambasadorul Emiratelor Arabe Unite (EAU) în România. Cu acest prilej, au fost dezbătute posibilitățile de extindere a relațiilor de colaborare dintre cele două state.

Președintele CCIR a prezentat principalele avantaje ale Portului Constanța, ca soluție în dezvoltarea relațiilor comerciale dintre România și Emiratele Arabe Unite și a vorbit despre potențialul acestuia de a deveni un hub important pentru EAU: „Portul Constanța trebuie folosit la întreaga sa capacitate în transportul mărfurilor înspre și dinspre Europa, pe cale rutieră sau fluvială, pe Dunăre”.

E.S. dl. dr. Ahmed Abdulla Saeed Bin Saeed Almatrooshi a apreciat legăturile comerciale istorice dintre EAU și România și a declarat că „(…) nivelul schimburilor comerciale de bunuri și servicii dintre țările noastre trebuie să crească atât prin dezvoltarea afacerilor, cât și prin diversificarea lor”.

În luna aprilie a.c. se va desfășura la București prima sesiune a Comisiei Mixte de cooperare între Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite. În acest context, reprezentanții Guvernului Emiratelor Arabe și-au exprimat dorința de a organiza, cu sprijinul CCIR, un Forum economic în marja comisiei mixte. De asemenea, E.S Ambasadorul EAU a anunțat prezența unei delegații economice emirateze, condusă de către ministrul afacerilor externe al EAU, la Forumul Economic România – EAU.

 

Informații de background:

Conform datelor oferite de ONRC la nivelul lunii februarie 2018, pe teritoriul României își desfășoară activitatea un total de 74 de companii cu capital emiratez, cu un capital social subscris de 24,08 mil. Euro.

Volumul schimburilor comerciale bilaterale de bunuri, la nivelul lunii octombrie 2017, a atins un total de 292,50 milioane euro, în timp ce volumul schimburilor de servicii pe anul 2016 fost de 72,20 milioane de euro.