Publicat pe 03/05/2018

Constanța, 3 mai 2018: Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dl. Mihai Daraban, a participat astăzi, 3 mai, la deschiderea oficială a Târgului ExpoAgroUtil, aflat la cea de-a XXVI-a ediție.

Organizat de Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, în parteneriat cu Direcţia pentru Agricultură a Judeţului Constanţa, ExpoAgroUtil este cel mai mare târg de profil din regiunile Sud-Est și Nord-Est din România și cuprinde toate secțiunile din industria agricolă. Evenimentul beneficiază de o prezență semnificativă a producătorilor și distribuitorilor de utilaje și inputuri agricole, dar și de material săditor, produse tradiționale și viti-vinicole, finanțări și asigurări.

Prezent la deschiderea târgului, președintele CCIR, dl. Mihai Daraban, a reiterat importanța evenimentului în contextul unei creșteri semnificative a participării expozanților cu 20% față de anul trecut și cu 35% față de anii anteriori: „Proiectului ExpoAgroUtil a pornit de la o suprafață de spații de expunere de 2000 mp, în timp a ajuns 4000 mp de metri, iar acum la cea de-a 26-a ediție putem să ne mândrim cu o suprafață 15.000 mp și cca 600 de echipamente și utilaje expuse la această manifestare. ExpoAgroUtil este a doua manifestare de profil după Indagra la nivel național”.

„Agricultura este un pariu al României, pe care sperăm să-l câștigăm. Sunt multe de făcut în această zonă de activitate, dincolo de producțiile record, din păcate la export contăm cu materie primă, materie brută. Este momentul să producem în România, să consumăm produse made in Romania și să încercăm să vindem produse cu valoare adăugată cât mai mare. Deficitul balanței comerciale al României crește exponențial. Vorbim de 10 miliarde de euro în 2016, 13 miliarde euro în 2017. (…) CCIR depune toate eforturile pentru a promova la nivel internațional business-ul românesc și, totodată, militează pentru diminuarea acestui deficit comercial”, a mai declarat Mihai Daraban, în deschiderea târgului ExpoAgroUtil.

La rândul său, primarul orașului Constanța, dl. Decebal Fădăgău, a declarat: „Camera de Comerț și Industrie a României a reușit să transforme acest eveniment dintr-unul care se înscria într-un calendar oarecare, într-un eveniment care se înscrie într-un calendar național. Faptul că dl. președinte Daraban susține de la nivel național acest eveniment contează foarte mult atât pentru Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, pentru Municipiul Constanța și chiar pentru regiunea Dobrogea. (…) Mă bucur, de asemenea, să văd că spațiul devine neîncăpător. Vom planifica o relocare a spațiului expozițional, astfel încât toate evenimentele să  fie o replică a acestui târg care crește de 26 de ani și crește frumos.”

La deschiderea oficială a AgroExpoUtil au participat: dl. Dănuț Jugănaru, director general CCINA Constanța; dna Iulia Antonia Bruchental, directorul executiv, Direcția pentru Agricultură Județeană Constanța; dl. Mustafa Levent, subprefect al Județului Constanța; dna Marioara Gâju, primar al comunei Cumpăna prim vice președinte al Asociației Comunelor din România.

Background

ExpoAgroUtil se desfășoară în perioada 3–6 mai 2018, în spațiul exterior al centrului VIVO! Constanţa și este deschis pentru public între orele 10.00 – 19.00 (3-5 mai) şi între orele 10.00 – 14.00 (6 mai).

Manifestarea va reuni, pe o suprafaţă totală de 15.000 de metri pătrați, un număr de peste 85 de expozanţi, din ţara şi din stăinătate, producători, importatori şi comercianţi din domeniul agricol şi nu numai. Printre expozanți se regăsesc firme din Italia, Grecia, Bulgaria și România.

În cadrul târgului ExpoAgroUtil au loc și anul acesta întâlniri B2B și, totodată, sunt expuse oferte promoționale valabile pe perioada târgului.