Publicat pe 21/05/2018

București, 21 mai 2018: Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a organizat o sesiune de informare care vizează teme de interes pentru industria de petrol și gaze offshore din România, la care au participat reprezentanți ai Asociației Române a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră (ARCOMN), reprezentanți ai Guvernului și ai Parlamentului României.

Asociația Română a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră găzduiește, la inițiativa ExxonMobil Exploration and Production Romania, o platforma dezvoltată pentru a veni în sprijinul furnizorilor potențiali de servicii pentru industria offshore din România.

Portalul Furnizorilor Potențiali de bunuri și servicii pentru Industria de Petrol și Gaze din Marea Neagră este o platformă unde aceștia se pot înregistra și pot descrie bunurile și serviciile pe care le pot furniza industriei. Platforma este un site web care permite furnizorilor de bunuri/servicii să își exprime în mod voluntar interesul de a-și comercializa produsele și serviciile pentru industria românească de petrol și gaze din Marea Neagră. Portalul nu reprezintă o listă completă a tuturor furnizorilor disponibili,  ci îi include doar pe cei care au făcut pașii pentru a-și înregistra datele.

Înregistrarea în baza de date nu va avea niciun impact asupra nici unei licitații, a contractului existent sau asupra capacității furnizorilor de a concura pentru oportunitatea  de a lucra în orice proiect actual sau potențial.

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, consideră apariția portalului drept „un semnal important pentru economia locală, care ar putea reprezenta un standard de transparență și cooperare pentru alte industrii. Resursele din Marea Neagră sunt extrem de importante pentru dezvoltarea economică a întregii regiuni. Ele au atras investiții importante și cerința cheie pentru aceste proiecte economice este predictibilitatea legislației.”

Background:

Asociația Română a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră (ARCOMN) a lansat Portalul Românesc al Furnizorilor Potențiali de bunuri și servicii pentru Industria de Petrol și Gaze din Marea Neagră. Potențialii furnizori se pot înregistra la adresa: click

Potrivit raportului independent realizat de Deloitte Europa Centrală, la solicitarea ARCOMN, intitulat “Contribuția proiectelor de explorare și producție a hidrocarburilor din Marea Neagră la dezvoltarea economiei românești”, investițiile în sectorul hidrocarburilor din Marea Neagră vor genera până în 2040 venituri cumulate la bugetul de stat de peste 26 miliarde USD și vor aduce un plus de 40 miliarde USD PIB-ului României. Tot în aceeași perioadă, impactul asupra pieței muncii se traduce prin susținerea unui număr mediu anual de peste 30.000 de locuri de muncă.