Publicat pe 14/06/2018

Suceava, 14 iunie 2018: Reprezentanți ai Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR) au fost prezenți astăzi, 14 iunie a.c., la Forumul Trilateral România-Ucraina-Republica Moldova, eveniment organizat de Camera de Comerț și Industrie Suceava.

În cadrul forumului, au fost promovate oportunitățile de business pe care le oferă județul Suceava și au fost susținute prezentări economice ale țărilor vecine participante la eveniment, urmate de întâlniri B2B.

Evenimentul s-a bucurat de o participare numeroasă în rândul agenților economici, Forumul Trilateral fiind o oportunitate de dezvoltare a relațiilor comerciale și de identificare a potențialilor parteneri de afaceri. Astfel, la eveniment au participat 29 de companii din România, 9 companii din Republica Moldova și 46 din Ucraina.

Dl. Virgil Goagă, Director Departamentul Relații Externe din cadrul CCIR, a transmis mesajul de susținere al președintelui CCIR, dl. Mihai Daraban: „Principalii actori în acțiunile de sprijinire a mediului de afaceri sunt Camera Națională și Camerele Județene. Salut inițiativa CCI Suceava și consider că fiecare acțiune de acest gen contribuie la consolidarea mediului de afaceri din țara noastră și implicit, la dezvoltarea economiei românești”.

Forumul Trilateral România-Ucraina-Republica Moldova a beneficiat de prezența unor reprezentanți ai corpului diplomatic: dna. Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuți,  și dl. Borys Patrash, Consilier Economic, Ambasada Ucrainei, în România.

Din partea Camerelor Județene au participat: dl. Nicolae Troașe, președinte Camera de Comerț și Industrie Suceava, dl. Ionel Constantin, președinte Camera de Comerț și Industrie Vaslui, dl. Ionuț Jugănaru, Director General CCINA Constanța.

Din delegațiile Republicii Moldova și Ucrainei au făcut parte: dna. Lilia Catruc, Director, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, filiala Soroca, dl. Vitalie Colun, Director Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, filiala Orhei, și dl. Vasily lyakhovici, președinte Camerei de Comerț și Industrie Cernăuți.

Background:

Prima ediție a forumului a fost organizată la Cernăuți (Ucraina), sub patronajul Camerelor de Comerț și Industrie și s-a bucurat de prezența unui număr de peste 100 de participanți (reprezentanți ai mediilor de afaceri din cele trei țări alături de reprezentanți ai autorităților locale și centrale).

Ucraina și Republica Moldova au semnat cu U.E. Acorduri de Asociere ce au un important impact în zona economică și oferă avantaje și tarife preferențiale partenerilor externi.