Publicat pe 05/07/2018

București, 4 iulie 2018: Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dl. Mihai Daraban, a primit ieri, 4 iulie a.c., la sediul CCIR Business Center, vizita dlui. Yasukazu Irino, vicepreședinte executiv al Jetro Tokyo (Organizația de Comerț Exterior a Japoniei).

În cadrul întrevederii au fost dezbătute aspecte referitoare la dezvoltarea relațiilor comerciale bilaterale, perspectiva organizării în România a unei misiuni economice dedicate sectorului de servicii și importanța acordului de liber schimb UE-Japonia.

Președintele CCIR, dl. Mihai Daraban, a evidențiat deschiderea României către investițiile japoneze: „Portul Constanța reprezintă o oportunitate importantă, prin poziția cheie din Marea Neagră. Acest obiectiv poate deveni o platformă logistică importantă în mișcarea și stocarea bunurilor aduse din Japonia pentru piața românească și către Europa. Regiunea portului Constanța oferă toate facilitățile necesare pentru dezvoltarea unei unități de producție din industria auto, asigurând deschiderea către Europa Centrală și de Est și nu numai. Un astfel de proiect poate fi fezabil având în vedere și potențialele relocări ale unor astfel de facilități de producție, în contextul Brexitului”, a declarat președintele Mihai Daraban.

Președintele CCIR a propus organizarea unei delegații de oameni de afaceri japonezi care să efectueze o vizită în România, în marja târgului internațional INDAGRA 2018, organizat la București de Romexpo.

La rândul său, dl. Yasukazu Irino a menționat că Jetro are în vedere organizarea, în luna noiembrie, a unei misiuni economice în România, la care vor participa 20 de companii japoneze, cu un interes sporit pentru Portul Constanța.

De asemenea, dl. Yasukazu Irino a subliniat importanța acordului de parteneriat economic UE-Japonia, care va contribui la intensificarea relațiilor comerciale cu comunitatea europeană și implicit România.

„Suntem interesați să aducem pe piața japoneză o serie de produse românești, precum vinuri, produse agricole și agroalimentare”, a adăugat dl. Yasukazu Irino.

Background

Conform informațiilor oferite de ONRC, la nivelul lunii mai 2018, Japonia se regăsește pe locul 25 în clasamentul top 50 pe țări de rezidență a investitorilor cu participare străină la capitalul social. În prezent, pe teritoriul României activează un număr de 358 companii cu capital japonez, cu 187,44  mil. Euro (sursa: ONRC) capital social subscris japonez.