Publicat pe 21/08/2018

Constanța, 20 august 2018: Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, dl. Mihai Daraban, l-a primit astăzi, 20 august 2018, la sediul Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa (CCINA), pe Consulul General al Republicii Turcia la Constanţa, E. S. dl. Uygar Mustafa Sertel, în contextul încheierii mandatului acestuia.

În cadrul discuţiilor a fost abordat stadiul foarte bun al relaţiilor bilaterale actuale, dl. Mihai Daraban apreciind, în mod deosebit, activitatea Consulului General. Totodată, Mihai Daraban a subliniat importanța reluării liniilor de transport RO–RO şi RO–LA, între Constanţa şi Istanbul.

„Sper că Autoritatea Vamală şi Poliţia de Frontieră se vor trezi la realitate şi vor sprijini acest proiect, nu ca în anul 2012, când autoturismele persoanelor fizice nu au fost acceptate în aceste programe de transport, din cauza viciilor de procedură”, a declarat Mihai Daraban.

La rândul său, diplomatul turc a afirmat că a întâlnit în România specialiști deosebiți cu care a avut o colaborare foarte bună şi că a fost o plăcere să cunoască Conducerea Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, pe parcursul mandatului său.

La eveniment a mai participat și dl. Kadir Yazihan, Ataşatul Comercial al Consulatului General al Turciei, la Constanţa.

Background

Conform informațiilor oferite de ONRC, la nivelul lunii februarie 2018, Turcia se regăsește pe locul 15 în clasamentul top 50 pe țări de rezidență a investitorilor cu participare străină la capitalul social. În primul trimestru al anului în curs, pe teritoriul României activează un număr de 15.142 companii turcești, cu un capital total subscris de 566,32 milioane Euro.

Relațiile economice dintre cele două state sunt la un nivel bun, ținta schimburilor comerciale fiind de 8 miliarde de euro în următorii ani. În anul 2017, Turcia a continuat să fie primul partener comercial al României din afara UE şi al V-lea partener în cadrul schimburilor internaționale totale ale României, respectiv al VI-lea partener la export şi al IX-lea la import. România este unul din partenerii comerciali importanți ai Turciei, fiind pe locul 15 la export şi pe locul 17 la import.