Publicat pe 17/09/2018

Excelențele Voastre,
Domnule Președinte al României,
Doamnă Președinte,
Domnilor Președinți,
Înalți reprezentanți ai statelor participante,
Domnule Președinte al Comisiei Europene,
Doamnă Comisar European
Domnilor Miniștri,
Stimați invitați și reprezentanți ai instituțiilor, companiilor și organizațiilor partenere,
Dragi colegi din camerele de comerț,

Îmi face o deosebită onoare să vă urez bun venit la o reuniune cu o valoare strategică aparte pentru țările noastre.

Această reuniune poate deschide oportunități de cooperare economică remarcabile. Poate descătușa energii pentru consolidarea creșterii economice cu efecte imediate.

Camera de Comerț și Industrie a României este foarte onorată să contribuie la organizarea și găzduirea primului Forum de afaceri al Inițiativei celor 3 Mări și doresc să transmit, cu această ocazie, salutul călduros al comunității de afaceri tuturor celor prezenți la acest eveniment.

Interesul pentru Forum a depășit orice așteptări. În această sală se află peste 600 persoane, iar acest interes vorbește de la sine despre potențialul de cooperare uriaș al zonei dintre cele trei mări.

Din punct de vedere economic, esența Inițiativei celor 3 Mări o reprezintă proiectele comune care vor fi dezvoltate în cele trei mari domenii precum infrastructura, energia și digitalizarea. Dar nu doar acestea. Se poate deschide un spațiu larg de cooperare în domenii extrem de variate, într-un context de creștere economică și deschidere către investiții și proiecte comune.

Proiecte de ordinul zecilor de miliarde de euro pot să fie implementate pe termen mediu de comunitățile de afaceri din țările participante.

Camerele de comerț din cele 12 state membre, împreună cu întreaga comunitate de afaceri pe care o reprezintă, așteaptă să-și aducă contribuția la implementarea acestora.

În general, acordul dintre camerele de comerț subliniază în mod clar schimbul de informații referitor la societățile comerciale, solvabilitatea și bonitatea lor și prin diseminarea oportunităților de afaceri.

Pentru comunitatea de afaceri, așteptarea este de a fi identificate proiectele comune si modalitățile de finanțare a lor.

Forumul este cel mai complex eveniment la organizarea căruia a contribuit Camera de Comerț și Industrie a României.

Vreau cu acest prilej să exprim mulțumirile mele Administrației Prezidențiale, co-organizatorul Forumului, precum și aprecierile față de specialiștii noștri din sistemul cameral național pentru efortul depus în mod susținut pentru ca totul să decurgă în condiții bune.

Personal, sunt foarte optimist, și aici aș vrea să remarc dorința comunităților de afaceri, de a folosi oportunitățile deschise de această excelentă cooperare politică și de a le transforma în proiecte de dezvoltare menite să aducă mai multă prosperitate și mai multă coeziune în această parte a Europei.

Contați pe oamenii de afaceri, ei au această capacitate, de a utiliza oportunitățile create la nivel politic și de a transforma viziunea în realitate.

Vă mulțumesc încă o dată că ați venit și permiteți-mi să îl invit, pentru a ne adresa mesajul său, pe Președintele României, domnul Klaus Iohannis.