Publicat pe 17/09/2018

București, 18 septembrie 2018: Forumul de Afaceri co-organizat, în marja Summitului Inițiativa Celor Trei Mări, de Administrația Prezidențială și Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, a continuat în cea de-a doua zi cu o serie de conferințe pe diverse teme care vizează dezvoltarea economică în regiunea 3SI, precum și identificarea proiectelor comune și a modalităților de finanțare a acestora.

La conferințe au participat președinți de Camere de Comerț Naționale, oficiali guvernamentali din statele partenere în cadrul Iniţiativei, din celelalte state membre UE, din Statele Unite ale Americii, din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai instituţiilor financiare europene şi internaţionale, precum şi reprezentanţi ai mediului economic și academic.

Pe agenda de lucru au fost supuse spre dezbatere următoarele teme:

Interconexiuni de transport în regiunea 3SI
Dezvoltarea infrastructurii moderne de transport, componentă esențială pentru creșterea economică și comerțul regional, european și internațional, prima temă în dezbatere la Forumul de Afaceri 3SI.

Interconexiunile energetice în regiunea 3SI
Pe agenda de conferințe Forumul de Afaceri 3SI a fost abordată și tema integrării rețelelor de petrol, gaze și electricitate din țările din regiune ca principal vector de creștere economică.

Interconectările digitale în regiunea 3SI
Deși 3SI este o inițiativă orientată către componenta economică, impactul său în regiune este fără îndopială strategic. Tehnologiile digitale sporesc eficiența, reduc costurile și permit o implicare mai eficientă a clienților și a partenerilor de afaceri.

Implicații strategice ale 3SI în domeniile transportului, energiei și digitalizării
Forumul de Afaceri 3SI propune conferința care vizează coridoarele de transport actuale, condițiile favorabile pentru o piață energetică cu adevărat integrată și consolidarea capacităților defensive în domeniul securității informatice și al apărării inteligente.

Oportunitățile regionale de cooperare în industria de apărare
Acest panel de discuții din cadrul Forumul de Afaceri 3SI vizează provocările industriei de apărare a celor trei mări visavis de amenințările simetrice și asimetrice atât din partea actorilor statali, cât și a celor ne-statali.

Potențialul de cooperare cu țările vecine din regiunea 3SI
Punerea în aplicare și fundamentarea politicilor relevante ale UE și completarea inițiativelor în curs de desfășurare axate pe Balcanii de Vest și pe țările Parteneriatului Estic, temă în dezbatere Forumul de Afaceri 3SI.

Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări
Crearea unui fond de investiții al Inițiativei celor Trei ca instrument concret de generare a cofinanțării proiectelor prioritare, precum și de promovare eficientă la nivel comunitar.

Democratizarea și statul de drept, condiții fundamentale pentru o creștere economică durabilă
Mediul de afaceri are nevoie de țări stabile, care se angajează să mențină și să consolideze statul de drept și un sistem de justiție independent. Conferința din cadrul Forumului de Afaceri 3SI propune o analiză a stării actuale a statului de drept a democrației în Europa Centrală și de Sud-Est.

Contribuția 3SI la consolidarea legăturii transatlantice
Unul dintre obiectivele principale ale Inițiativei celor Trei Mări este acela de a contribui la întărirea legăturii transatlantice printr-o creștere a prezenței economice a SUA în Europa Centrală și de Sud-Est.

Factori ai creșterii și inovării în regiunea 3SI
Politici și infrastructuri regionale necesare pentru a activa potențialul regiunii de a servi drept motor al antreprenoriatului, precum și ca un incubator și accelerator al afacerilor și al întreprinderilor nou create în secolul XXI.

Viitorul 3SI și potențialul de cooperare cu alte state interesate
Unul dintre scopurile 3SI este acela de a favoriza colaborarea economică și conectivitatea cu regiunile din afara Europei Centrale și de Sud-Est. Cum poate 3SI să atragă mai eficient investiții dincolo de țările participante, temă de discuție la Forumul de Afaceri 3SI.

3SI și B9: complementaritatea sinergică
Obiectivele B9 includ consolidarea Flancului Est al NATO și dimensiunea de securitate a Uniunii Europene. 3SI este un catalizator pentru dezvoltarea economică a regiunii prin intermediul unei interconectivități mai înalte a infrastructurii.

Creșterea rolului societății civile în regiunea 3SI și în afara acesteia
În dezbatere la Forumul de Afaceri 3SI, rolul societății civile în promovarea dialogului regional și potențialul acesteia în ceea ce privește domeniul de aplicare al Inițiativei Trei Mări.

Cea de-a doua zi a Forumului de Afaceri 3SI s-a încheiat cu întâlniri B2B și B2G, pentru a facilitata accesul companiilor la noi oportunități de business în regiune.