Publicat pe 17/09/2018

București, 17 septembrie 2018: E.S. Președintele României, dl. Klaus Iohannis, alături de Președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCIR), dl. Mihai Daraban, au fost gazdele primei ediții a Forumului de Afaceri, desfășurat în marja celei de-a treia ediții a Summitului „Inițiativa celor Trei Mări”, organizat de Administrația Prezidențială și CCIR în cooperare cu Școala Națională de Studii Politice și Administrative și Consiliul Atlantic al Statelor Unite, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

La eveniment au participat Președintele Republicii Croația, doamna Kolinda Grabar-Kitarović, Președintele Republicii Polone, domnul Andrzej Duda, și Președintele Republicii Austria, domnul Alexander Van der Bellen, precum și președinți de Camere de Comerț Naționale, oficiali guvernamentali din statele partenere în cadrul Iniţiativei, din celelalte state membre UE, din Statele Unite ale Americii, din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai instituţiilor financiare europene şi internaţionale, precum şi reprezentanţi ai mediului economic și academic.

Obiectivul Forumului este să stimuleze inițiativele de afaceri şi investițiile în regiune, să dezbată implementarea proiectelor prioritare, dar și să abordeze factorii potențiali de creștere și inovare, cum ar fi IMM-urile, antreprenoriatul tânăr, start-up-urile și incubatoarele de afaceri din regiune. În cadrul Forumului, vor fi organizate întâlniri de tip bussiness-to-business (B2B) şi business-to-government (B2G), precum şi paneluri de dezbateri de tip policy care vor analiza implicațiile strategice ale evoluţiilor din cadrul Iniţiativei.

E.S. Președintele României, dl. Klaus Iohannis, a declarat: „Ideea înființării Inițiativei celor Trei Mări a pornit tocmai de la constatarea menținerii unui decalaj de dezvoltare economică între vechile și noile state membre ale Uniunii Europene și de la dorința de atenuare a acestuia. Inițiativa acționează concomitent în trei direcții principale – dezvoltarea economică, coeziunea europeană și consolidarea legăturilor transatlantice. O bună cale pentru recuperarea decalajului de dezvoltare economică între vechile și noile state membre ale Uniunii este creșterea interconectivității în regiunea celor trei mări, în primul rând în domeniile energiei, transportului și digital, în special pe axa Nord-Sud, dar nu numai. Cred cu tărie că instrumentele create odată cu Summitul celor Trei Mări de la București vor aduce valoare acestei platforme informale, care acum va dispune de instrumente concrete pentru atingerea obiectivelor sale.”

Președintele CCIR, dl. Mihai Daraban, a declarat: „Această reuniune poate deschide oportunități de cooperare economică remarcabile. Poate descătușa energii pentru consolidarea creșterii economice cu efecte imediate. Camera de Comerț și Industrie a României este foarte onorată să contribuie la organizarea și găzduirea primului Forum de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări. (…) Din punct de vedere economic, esența Inițiativei celor Trei Mări o reprezintă proiectele comune care vor fi dezvoltate în cele trei mări domenii precum infrastructura, energia și digitalizarea. Dar nu doar acestea. Se poate deschide un spațiu larg de cooperare în domenii extrem de variate, într-un context de creștere economică și deschidere către investiții și proiecte comune. Camerele de Comerț din cele 12 state membre, împreună cu întreaga comunitate de afaceri pe care o reprezintă, așteaptă să-și aducă contribuția la implementarea acestora.”

În cadrul Forumul de Afaceri, Camerele de Comerț Naționale din Bulgaria, Slovenia, Croația, Ungaria, Polonia, Lituania și România au semnat un document de colaborare care să asigure dezvoltarea relațiilor comerciale și să stimuleze iniţiativele de afaceri şi investiţiile în regiunea celor trei mări. Acordul dintre Camerele de Comerț are în vedere schimbul de informații referitor la societățile comerciale, solvabilitatea și bonitatea lor și diseminarea oportunităților de afaceri. De asemenea, se urmărește identificarea proiectelor comune și a modalităților de finanțare a acestora.

Background
Forumul de Afaceri, eveniment ce se desfășoară în perioada 17-18 septembrie la Romexpo, oferă participanților ocazia de a stabili contacte B2B și B2G cu oficiali și companii din statele membre UE, Statele Unite ale Americii, Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina, Georgia și Turcia, precum și cu reprezentanți ai Comisiei Europene și ai instituțiilor financiare europene și internaționale.

Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări este un angajament al Declaraţiei Summitului Iniţiativei celor Trei Mări de la Varşovia din 2017 și își propune dezvoltarea economică în trei domenii principale (transport, energie, digital), în scopul creării unei zone de stabilitate și prosperitate. Totodată, se urmărește stabilirea unei noi dinamici de cooperare între țările situate la granița de est a UE, pe axa Nord – Sud, care va conduce la o creștere economică zonală și va contribui la reducerea decalajelor economice în cadrul Uniunii Europene.
Iniţiativa celor Trei Mări – Baltică, Adriatică şi Marea Neagră – reuneşte 12 ţări: Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia şi a fost prezentată la finele lunii septembrie 2015, la Adunarea Generală a ONU de a New York, ca un demers al preşedintelui Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarović şi al preşedintelui polonez Andrzej Duda. În august 2016, la Dubrovnik, este adoptată o declaraţie comună a celor 12 state, iar în vara anului 2017 are loc al doilea forum al iniţiativei, la care a participat şi preşedintele american Donald Trump.