Publicat pe 08/11/2018

„Mulțumesc, domnule Președinte!

Bună seara tuturor!

Domnule Ambasador al Statelor Unite,

Stimați întreprinzători și reprezentanți ai mediului de afaceri,

Doamnelor și domnilor,

Felicit Camera de Comerț și Industrie a României pentru organizarea Topului Național al Firmelor, un eveniment de referință care aniversează, în acest an al Centenarului Marii Uniri, 25 de ani de inițiativă în slujba mediului antreprenorial din România.

Dincolo de provocările de parcurs, mediul de afaceri autohton a crescut și s-a dezvoltat semnificativ în ultimul sfert de secol, având ca repere economia de piață și libera inițiativă.         

Performanțele și realizările dumneavoastră au contribuit semnificativ la dezvoltarea nu doar economică, ci și socială a României.

Doamnelor și domnilor,

Companiile pe care le conduceți reprezintă exemple de urmat privind modul în care, prin eforturi și riscuri asumate, dar și prin seriozitate și consecvență, mediul de afaceri românesc devine mai puternic, mai performant și, în final, creează bunăstare pentru noi toți.

Însă este important să avem în vedere faptul că, dincolo de recorduri temporare sau conjuncturale, dezvoltarea sustenabilă are loc doar dacă se bazează pe creșterea susținută și calitativă a investițiilor și a productivității.

Este foarte îmbucurător să observăm rezultatele bune din Topul Național al Firmelor, dar acestea sunt umbrite de evoluția economiei, care în prima parte a anului este marcată de încetinirea creșterii economice spre 4%, comparativ cu pompoasa prognoză oficială de 5,5%.

Fără să existe schimbări semnificative în tiparul execuției bugetare, după trei trimestre bugetul național înregistrează un deficit mai mult decât dublu față de anul anterior, ceea ce, evident, sporește riscul depășirii pragul de 3% din PIB.

Lipsa de viziune, de anticipație și de prevedere în planul finanțelor publice este evidentă atunci când prognoza de creștere economică ajunge să fie ratată, când veniturile bugetare se află departe de obiectivele inițiale și sunt perpetuate carențe în colectare, când folosirea fondurilor europene este dezamăgitoare, iar investițiile publice rămân pe hârtie.

Stimați invitați,

Economia românească traversează un amplu proces de transformare, în contextul schimbărilor generate de digitalizare și de revoluția industrială 4.0, la noi mai ales 0.

 În această privință, industria auto și industria IT sunt vectori principali, cu creșteri cantitative, dar mai ales calitative.

Pentru a reuși, însă, să profităm de oportunitățile specifice tehnologiilor viitorului, trebuie să ieșim din logica simplistă a exportului de materii prime și să intrăm în logica exporturilor de produse cu valoare adăugată ridicată.

Consider că antreprenoriatul trebuie susținut și încurajat mult mai energic de către decidenții politici. În ultimul an, în clasamentul global «Doing business», țara noastră a coborât 7 poziții.

În acest sens, atrag atenția că România nu își poate permite pași greșiți în cursa competitivității economice, iar aceasta este responsabilitatea esențială a decidenților politici. Preocupările și îngrijorările dumneavoastră ar trebui să fie și ale Guvernului.

Acesta trebuie să asigure respectarea regulilor economiei de piață, să creeze infrastructura de care economia și cetățenii au nevoie pentru a prospera, să producă politici fiscale și salariale previzibile sau măcar inteligibile, bazate pe consultarea permanentă și onestă a actorilor relevanți din economie și societate.

Mediul de afaceri așteaptă din partea decidenților mai multă implicare, mai multe rezultate concrete și mai puține măsuri anunțate și adoptate ad-hoc.

Vocea oamenilor de afaceri din România trebuie să fie ascultată cu atenția și respectul cuvenite, întrucât pe umerii dumneavoastră este așezată responsabilitatea creșterii performanțelor economice.

În acest sens, lipsa forței de muncă nu semnifică doar o dificultate a mediului de afaceri, ci o temă majoră de politică publică responsabilă, orientată pe termen lung.

Ne dorim cu toții, de exemplu, repatrierea în număr cât mai mare a lucrătorilor români din diaspora, dar, pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie ca economia să genereze încredere pe termen lung, adică bunăstare reală și oportunități clare de reintegrare pe piața muncii.

O altă problemă o reprezintă infrastructura deficitară, care nu este doar un impediment pentru dezvoltarea mediului de afaceri, ci și pentru progresul regiunilor și a comunităților locale.

În absența infrastructurii de transport, unele regiuni ale țării ajung să fie pur si simplu ocolite de investitori, ceea ce se reflectă, implicit, în scăderea locurilor de muncă și a nivelului de trai.              

Nemulțumirea locuitorilor acestor regiuni este, evident, îndreptățită și se manifestă în proteste tot mai frecvente, în încercarea, totuși, de a-i determina pe decidenții politici să se trezească și să acționeze.

Doamnelor și domnilor,

Nu mai putem accepta o Românie cu mai multe viteze, la fel cum nu putem să fim de acord cu o  Uniune Europeană cu mai multe viteze.

Infrastructura trebuie tratată ca prioritate zero, cu seriozitate, profesionalism și responsabilitate, pentru că influențează în mod direct și decisiv viitorul țării noastre.               

Consider că situația actuală, în care se vorbește mult, mult prea mult, dar se face prea puțin pentru infrastructură, trebuie să se schimbe cât mai curând.

Trebuie să fie un semnal de alarmă și faptul că oamenii de afaceri percep că, în ultimul an, corupția a crescut. Acest lucru, percepția – a fost măsurată de instituții de specialitate. Politicienii nu se mai pot preface că nu înțeleg semnalele repetate din partea românilor, care pur și simplu nu mai tolerează lipsa de integritate și de corectitudine în viața publică.

Avem nevoie de schimbări profunde, care să restabilească încrederea cetățenilor în cei care îi reprezintă.

Statul de drept trebuie să devină ancora esențială de stabilitate și predictibilitate în economie și în viața socială. Cred că sunt în asentimentul mediului de afaceri când spun că existența unui stat de drept cu instituții puternice și politici predictibile este vitală pentru dezvoltarea unei economii competitive și prospere, așa cum ne-o dorim cu toții.

Stimați invitați,

Doresc să felicit Camera de Comerț și Industrie a României pentru activitatea constantă și profesionistă pe care o desfășoară și pentru acțiunile de anvergură în favoarea promovării economiei noastre în exterior.

Apreciez în mod deosebit bunele practici dezvoltate de Camera de Comerț și susțin diseminarea lor, mai departe, atât în mediul de business, cât și în cel administrativ.

Ne așteaptă un an 2019 intens la nivel european, marcat de provocări, dar și de importante oportunități. 

Mandatul Președinției române la Consiliul Uniunii Europene va include acordarea unei atenții speciale pentru măsuri benefice mediului de afaceri, în direcția susținerii antreprenoriatului la nivel european.

Vă doresc succes tuturor și vă asigur că voi susține, ca Președinte, prioritățile dumneavoastră, prioritățile mediului de afaceri românesc!

Vă mulțumesc!”