Publicat pe 15/11/2018

București, 15 noiembrie 2018: Consiliul Concurenței, în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), a organizat joi, 15 noiembrie, la Centrul Expozițional Romexpo, conferința „Mediul Concurențial și competitivitatea în sectoare cheie ale economiei românești”.

Temele de discuție au vizat provocările mediului concurențial și competitivitatea în principalele domenii de activitate din economia românească, în acest sens, Consiliul Concurenței prezentând raportul anual „Evoluția Concurenței în sectoare cheie”, o analiză a prețurilor bunurilor de consum la nivel național.

Vicepreședintele CCIR, dl. Gheorghe Seculici, a prezentat concluziile Camerei de Comerț și Industrie a României referitoare la evoluția concurenței în sectoarele cheie ale economiei: „Există un schimb de informații și date între CCIR și Consiliul Concurenței care se concluzionează în analize care vin în sprijinul mediului de afaceri. Ca urmare a analizei CCIR cu privire la raportul referitor la concurența în sectoarele cheie ale economiei românești, ediția 2018, aș dori să punctez câteva elemente. (…) Un aspect esențial privind necesitățile economiei naționale este reprezentat de nivelul scăzut al productivității și gradul inovării în România. Din punctul de vedere al productivității muncii suntem pe locul 27 din 28, în UE. Totodată, în prezent, România este un stat inovator modest, ce înregistrează cele mai slabe performanțe în UE în acest domeniu, respectiv 31% din media Uniunii Europene, potrivit statisticilor privind inovarea, publicat de comisia europeană, în iunie 2018. (…) Totodată suntem în situația în care lipsa unei educații de calitate orientată către grupuri țintă de elevi conduce la resursă umană insuficient calificată”.

Președintele Consiliului Concurenței, dl. Bogdan M. Chiriţoiu, a făcut o scurtă prezentarea a temelor vizate în raportul de anul acesta: „Îmi doresc să vedeți contribuția noastră (n.r. a Consiliului Concurenței) ca ajutând economia să folosească resursele pe care le are într-un mod mai inteligent și competiția să fie un instrument pentru acest lucru. Raportul din acest an se referă în mare parte la noi tehnologii.(…) Zona cea mai deschisă în economia noastră, unde avem cea mai puternică concurență, este zona comerțului și asta datorită faptului că vedem o creștere a ponderii comerțului online, deci începem să vedem o influență a noilor tehnologii. În raport facem referire și la lucrurile bune pe care le avem în România și pe care trebuie să le păstrăm așa, și ne referim în special la concurența în zona telecomunicațiilor. Aici România are unele dintre cele mai mici prețuri din UE și unele dintre cele mai bune standarde de calitate”.

Ministerul Energiei, dl. Anton Anton, a declarat: „Un deceniu de activitate a Consiliului Concurenței înseamnă în primul rând o chestiune de consolidare. În raportul de anul acesta, o secțiune importantă este dedicată energiei, iar asta se întâmplă pentru că acest sector trebuie supravegheat pentru ca să fie o activitate corect concurențială. Din raport rezultă că activitatea în zona energiei este pe drumul cel bun din punct de vedere al concurenței și al competiției, chiar dacă nu întotdeauna suntem mulțumiți de rezultate și asta pentru că ne dorim în permanență să fim mai buni în zona noastră de activitate”.

La eveniment au mai participat: dl. Yuriy Terentyev, Președinte Comitetul Antimonopol, Ucraina, dna. Elena Kleininger, Vicepreședinte, Consiliul Concurenței, dl. Mihai Bușu, Inspector de Concurență, Direcția Cercetare, Consiliul Concurenței dl. Claudiu Vrînceanu, Membru, Romanian Business Leaders & Fondator Start-Up Bridge, dl. Eduardo Martinez Rivero, Director Unitatea DG Concurență – “Ajutor de Stat: Restructurare industrială” și dna. Andreea Paul-Vass, Președinte, INACO – Inițiativa pentru Competitivitate.

Background

În „Raportul privind evoluţia concurenţei în sectoare cheie”, emis de către Consiliul Concurenței, sunt prezentate principalele repere ale politicii de concurență din anul 2018, precum şi o sinteză a evoluţiilor recente ale principalilor indicatori ai economiei naţionale. Investigaţiile vizează sectoare cheie ale economiei românești (ciment, ouă, imunoglobuline, energie hidro) și rezultatul final al unor anchete importante din domenii precum retail, asigurări, turism, telecom, foraje, comerţ online, gaze și carburanţi. Totodată, raportul cuprinde şi o analiză a principalilor factori ce au determinat modificarea prețurilor bunurilor de consum pe parcursul anului 2018.