Publicat pe 12/12/2018

București, 12 decembrie 2018: Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dl. Mihai Daraban a participat astăzi, 12 decembrie, la cea de-a treia ediție a Forumului Capitalul Românesc, eveniment organizat de Intact Media Group, la Palatul Parlamentului.

Printre temele dezbaterii se numără: capitalul autohton în Anul Centenarului, moment istoric pentru România și prilej de bilanț economic, posibilele pârghii pentru dezvoltarea economică viitoare a României, implicarea autorităților în sprijinirea investitorii autohtoni, precum și problemele majore cu care se confruntă un antreprenor român în competiția cu investitorii străini.

Totodată, evenimentul își propune să aducă față în față pe reprezentanții autorităților cu cei ai mediului de afaceri românesc, ai rețelei Camerelor de Comerț și Industrie și ai Asociațiilor Profesionale, pentru a pune pe masa dezbaterii principalele probleme cu care se confruntă investitorii români.

Președintele CCIR, dl. Mihai Daraban, a subliniat principalele probleme ale companiilor românești în încercarea acestora de a-și dezvolta afacerile pe plan național. „Dacă știm să pornim de la realitățile din teren, vom ști să facem și caiete de sarcini astfel încât să nu descalificăm capitalul românesc din primul paragraf. Dacă în primul paragraf al unei astfel de caiet de sarcini se pune condiția ca cifra de afaceri să fie peste 100 de milioane de euro, firmele românești sunt descalificate direct. Avem numai 73 de firme românești care au cifra de afaceri peste 100 de milioane de euro. Dacă dam la o parte companii gen Transgaz, Transelectrica sau Romgaz, rămânem cu 48 de privați români cu o asemenea cifră de afaceri. De asemenea, tot din caietul de sarcini putem sa defavorizăm importul. Sunt licitații publice despre care se știe că materialele alese pentru executarea anumitor proiecte sunt din import.  Acest lucru nu defavorizează numai producătorii români, ci și pe cei străini care produc aceleași materiale în România”, a declarat Mihai Daraban

„Este de la sine înțeles că guvernarea și mediul de afaceri sunt interconectate, succesul guvernării, în ultimă instanță, se așează pe succesul mediului de afaceri. Trebuie să conviețuim printr-un dialog permanent, aplicat și cu identificare de soluții la ceea ce reprezintă problemele reale și nu la ceea ce ne imaginăm noi că ar putea să existe în realitate, în economia românească. Cel mai mare câștig al unor astfel de întâlniri nu rezidă în mesajele oficiale ale guvernului ci rezidă din solicitările, sesizările și criticile mediului de afaceri”, susține vice prim-ministrul Viorel Ștefan.

Background

În cadrul forumului a fost lansat catalogul „Români care dezvoltă România”, un demers editorial care scoate în evidență afaceri românești cu tradiție, solide și mai ales antreprenori cu povești uimitoare în spate.

Forumul Capitalului Românesc și catalogul „Români care dezvoltă România” fac parte din campania Români care Dezvoltă România, prin care INTACT Media Group susține succesul românesc în afaceri. Ajunsă la ediția a treia, campania aduce în atenția publicului povești de succes ale antreprenorilor români, antreprenori care, de-a lungul anilor, au avut o contribuție esențială în dezvoltarea mediului de afaceri și în promovarea adevăratului capital românesc.