Publicat pe 07/02/2019

București, 7 februarie 2019: Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dl. Mihai Daraban, a primit joi, 7 februarie a.c, la sediul CCIR Business Center, vizita de lucru a E.S. doamna Füsun Aramaz, Ambasadorul Republicii Turcia în România.

Întrevederea a avut loc cu scopul de a stabili relațiile de colaborare în contextul preluării mandatului de Ambasador al Republicii Turcia în România și, totodată, s-a constituit într-un act premergător Forumului de Afaceri România-Turcia, organizat de CCIR în parteneriat cu Consiliul de Relații Economice Externe al Turciei (DEIK) și Asociația Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD). Forumul se va desfășura în prezența miniștrilor comerțului din cele două state și își propune dezvoltarea relațiilor economice bilaterale.

Președintele CCIR, dl. Mihai Daraban, a subliniat importanța identificării unor proiecte comune România – Turcia, pe piețe terțe: „Companiile românești cu capital autohton  fie nu dispun de capitalul necesar, fie înregistrează o cifră de afaceri sub condițiile de eligibilitate impuse de licitațiile internaționale. Un parteneriat cu o companie mare din Turcia, pe o piață terță, ar putea reprezenta o oportunitate de dezvoltare a afacerilor românești în mediul internațional”.

E.S. doamna Füsun Aramaz, Ambasadorul Republicii Turcia la București, a remarcat creșterea continuă a volumului schimburilor comerciale bilaterale: „România rămâne cel mai important partener economic al Turciei din zona Balcanilor. Din perspectiva investițiilor turcești în România, atât directe cât și prin țări terțe, valoarea se apropie de 7 mld. USD”.

Totodată, E.S. doamna Füsun Aramaz a subliniat interesul deosebit al companiilor turcești cu privire la proiectele strategice pe PPP (parteneriat public-privat) lansate de Guvernul României.

Background:

Conform informațiilor oferite de ONRC, la nivelul lunii decembrie 2018, Turcia se regăsește pe locul 16 în clasamentul top 50 pe țări de rezidență a investitorilor cu participare străină la capitalul social. În prezent, conform datelor oferite de ONRC, pe teritoriul României activează un număr de 15.433 companii cu capital turcesc.

România este unul din partenerii comerciali importanţi ai Turciei, fiind pe locul 15 la export şi pe locul 17 la import.