Publicat pe 12/06/2019

China, Ningbo, 12 iunie 2019: O delegație a Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR) a întreprins în perioada 8-12 iunie a.c. o vizită la Ningbo, China, în vederea participării la prima Expoziție Internațională China – CEEC, eveniment dedicat bunurilor și serviciilor de larg consum.

Camera de Comerț și Industrie a României, alături Anamob și Camera de Comerț și Industrie România-China, a promovat în rândul oamenilor de afaceri acest eveniment, care reprezintă o oportunitate de prezentare a produselor românești pe piața chineză, standul țării noastre fiind foarte apreciat de către vizitatori.

Prezența României la China – CEEC  Expo a fost posibilă datorită Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Anteprenoriat (MMACA) care, prin Biroul de Promovare Comercială și Economică (BPCE) Shanghai și în colaborare cu autoritățile orașului Ningbo, a coordonat delegația țării noastre.

Expoziția este organizată în marja platformei  17+1, care cuprinde statele din Europa Centrala și de Est + China. Această platformă urmărește să consolideze cooperarea economică dintre China și statele din Europa Centrală și de Est, precum România, Albania, Bosnia-Herțegovina, Croația, Macedonia, Muntenegru, Serbia, Slovenia, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia, Latvia, Lituania, Estonia și Grecia.

Dl. Radu Fodoreanu, Consilier Economic în cadrul BPCE Shanghai a declarat: „Ne bucură foarte tare faptul că delegația României a deținut cea mai consistentă prezență la China-CEEC International Expo. La acest târg au fost prezente 84 de societăți producătoare românești, distribuitori și importatori autohtoni și asociații profesionale și camere de comerț, iar gama bunurilor expuse a inclus vinuri, miere, produse de panificație, confecții sau construcții din lemn. Avem încredere că acest eveniment poate constitui o platformă extrem de eficientă pentru toți producătorii români ce își doresc accesul pe piața chineză”.

Din partea MMACA, a fost prezentă la expoziție dna. Secretar de Stat Gabriela Voicilă care a participat, de asemenea, la mai multe întâlniri cu oficialii municipalității Ningbo, ai provinciei Zhejiang și reprezentanții administrației centrale.

Background:

Ningbo a găzduit în ultimii cinci ani Expoziția China-CEEC, dedicată eminamente statelor din membre platformei 1+16 care a devenit 1+17, după aderarea Greciei. Noutatea acestei ediții o conferă creșterea de la nivel regional, la cel național, beneficiind de o mediatizare mult crescută și de o implicare directă a MOFCOM (Ministerul Comerțului din R. P. Chineză) prin oficiile sale provinciale.

Cu ocazia expoziției a avut loc a șasea ediție a Seminarului de Cooperare al Camerelor de Comerț China-CEEC (țările din Europa Centrală și de Est) care a găzduit discuții privind dinamizarea cooperării camerale în cadrul platformei 1+17 și sesiuni B2B.