Publicat pe 03/09/2019

București, 3 septembrie 2019: Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dl. Mihai Daraban, a primit, azi, 3 septembrie, vizita E.S. dl. Andrei Grinkevich, Ambasador Extraordinar şi Plenipotențiar al Republicii Belarus în România, în scopul identificării unor soluții de creștere a volumului schimburilor comerciale dintre cele două state.

În cadrul acestei întrevederi, au fost prezentate oportunități de afaceri belaruse și au fost identificate perspective de cooperare dintre Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și Ambasada R. Belarus pentru intensificarea schimburilor comerciale bilaterale.  În prezent, România și Belarus dezvoltă o serie de proiecte comune în domenii precum educație, cultură, comerț, fiind de asemenea încheiate nu mai puțin de 20 de acorduri de cooperare între camerele de comerț județene și cele belaruse.

„În momentul de față, un procent de 72% dintre schimburile comerciale se desfășoară în interiorul Uniunii Europene,  8% către țările europene non-comunitare și numai 15% din relațiile comerciale sunt cu state din restul lumii. În scopul dezvoltării relațiilor comerciale cu țările estice, Portul Constanța poate constitui poarta de intrare și ieșire a produselor exportate sau importate de Belarus din Asia, Orientul Mijlociu și Africa. De asemenea, se pot obține rezultate economice majore în comerțul cu China prin folosirea căilor maritime”, a declarat Mihai Daraban, președintele CCIR.

„Statisticile Uniunii Europene poziționează România ca fiind al 7-lea partener economic al Belarusului. Ne dorim ca Republica Belarus să devină un punct de legătură pentru comerțul cu UE, prin care să fie diversificate mijloacele de export-import. O facilitate importantă pentru dezvoltarea legăturilor comerciale o reprezintă linia ferată cu ecartament larg care leagă Belarus, prin Ucraina, de Suceava, Iași și Galați, care poate servi și ca prelungire a legăturii din China spre România, cu utilizarea portului Constanța”, a declarat E.S. dl. Andrei Grinkevich, Ambasador Extraordinar şi Plenipotențiar al Republicii Belarus în România.

Background

Conform informațiilor oferite de ONRC, la nivelul anului 2018, valoarea schimburilor comerciale dintre România și Republica Belarus se ridica la 108,5 milioane euro, iar pe primele cinci luni ale anului 2019 se înregistrau 45 de milioane de euro. Numărul total al companiilor din Belarus active în România, în septembrie 2019, era de 37, cu o valoare totală a capitalului social subscris de aproape un milion de  Euro.

La 21 octombrie 2008, a fost semnat Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Belarus cu privire la cooperarea economică, care instituie cadrul juridic pentru începerea activității Comisiei Interguvernamentale româno-belaruse privind colaborarea economică.