Publicat pe 04/10/2019

București, 4 octombrie 2019: Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), în parteneriat cu Agenția de Promovare a Comerțului din Vietnam (VIETRADE), Ministerul Industriei și Comerțului al Republicii Socialiste Vietnam și Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, în marja celei de-a XVI a sesiune a Comisiei Mixte de Cooperare Economică România-Vietnam, a organizat astăzi, 4 octombrie, Forumul de Afaceri România – Vietnam.

Forumul România-Vietnam a creat, astfel, oportunitatea perfectă pentru mediul de afaceri din România de a intra în dialog cu importante companii vietnameze care activează în diferite sectoare economice, precum: industria alimentară (pește și fructe de mare, cafea, ceaiuri, fructe confiate), agricultură, mase plastice, echipamente mecanice, echipamente de manipulare și ridicare, mobilier și decorațiuni, energie regenerabilă, domeniul bancar, resurse umane.

În cadrul evenimentului, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între Camera de Comerț și Industrie a României și Agenția de Promovare a Comerțului în Vietnam (VIETRADE), în vederea facilitării accesului investitorilor români pe piața vietnameză, precum și a antreprenorilor din RS Vietnam pe piața din România.

„Cu certitudine, cel puțin în ultimii trei ani, relațiile economice dintre România și Vietnam s-au înscris pe un puternic trend ascendent. Să nu uităm că sub președinția României la Consiliul Uniunii Europene a fost semnat Acordul de Comerț Liber UE-Vietnam. Dezvoltarea acestor relații a fost o preocupare permanentă a Camerei de Comerț și Industrie a României, cea mai reprezentativă instituție de promovare a mediului de afaceri, preocupată în mod special de prezența businessului românesc și pe alte piețe decât cea europeană. Ne dorim ca România să devină un hub al investitorilor vietnamezi care să le faciliteze accesul pe piața Uniunii Europene și, în același timp, Vietnamul să fie, la rândul său, un hub pentru antreprenorii români către piața ASEAN”, a declarat E.S. dl. Lazăr Comănescu, Ambasador și Consilier pe probleme externe al președintelui CCIR.

„Relația comercială ar trebui să fie o măsură a relației de prietenie tradițională care există între România și Vietnam și suntem bucuroși că anul viitor, la Vitenam Expo 2020, România va fi invitată de onoare. Este necesar să privim relațiile bilaterale în perspectiva piețelor de desfacere, iar Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat încurajează prezența companiilor românești prin finanțări la misiunile economice, târgurile și expozițiile organizate în lume. Acum este momentul ca firmele din ambele țări să fructifice cadrul creat prin acordurile semnate între UE și R.S Vietnam, pe perioada președinției României la consiliul UE, respectiv Acordul de Comerț Liber și Acordul privind Protecția Investițiilor”, a susținut dl. Ștefan Radu Oprea, ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat.

„Republica Socialistă Vietnam este membru al Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est, o piață foarte mare cu un potențial de dezvoltare imens.  Companiile românești care vor alege să investească în Vietnam vor avea acces și pe această piață, ceea ce creează toate premisele dezvoltării durabile a afacerilor.  Pentru a facilita accesul investitorilor români în Vietnam, dar și a celor Vietnamezi pe piața românească am semnat astăzi un Memorandum de Înțelegere între Camera de Comerț și Industrie a României și Agenția de Promovare a Comerțului în Vietnam (VIETRADE)”, a declarat dl Tran Tuan Anh, ministrul industriei și comerțului din Vietnam.

Background

Valoarea schimburilor comerciale bilaterale România – Vietnam s-a situat, la sfârșitul anului trecut, la 181,76 milioane euro, iar la sfârșitul lunii iulie 2019 era de 128,89,  potrivit datelor oferite de ONRC. În România activează un număr de 233 companii vietnameze, cu o valoare totala a capitalului social subscris de 2,04 milioane euro.

Vietnamul este unul dintre principalii parteneri economici asiatici ai României ocupând, totodată, unul din primele locuri în rândul partenerilor comerciali din ASEAN.