Publicat pe 21/10/2019

București, 21 octombrie 2019: Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dl. Mihai Daraban, a participat, astăzi, 21 octombrie, la conferința dedicată programului Smart Start USA, un proiect care urmărește finanțarea și facilitarea accesului anual a peste 10.000 de IMM-uri și antreprenori din România pe piața din Statele Unite ale Americii.

 

Programul Smart Start USA urmărește crearea primului ecosistem din România dedicat creșterii exportului și internaționalizării companiilor cu capital românesc, cu acces prioritar pe piața Statelor Unite ale Americii. Peste 1000 de sucursale bancare sunt implicate în implementarea programului, ceea ce va permite oricărei companii să beneficieze de program și de toate facilitățile acestuia, indiferent de orașul în care se află.

Pentru Camera de Comerț și Industrie a României, relația cu Statele Unite ale Americii este una prioritară din foarte multe puncte de vedere. Lăsând la o parte parteneriatul strategic cu SUA, parteneriat promovat intens de CCIR în mediul de afaceri autohton, suntem foarte interesați de internaționalizarea business-ului românesc. În prezent, suntem captivi pieței Uniunii Europene și, din păcate, mai puțin prezenți pe celelalte piețe ale lumii. Pentru a atrage investitori din SUA trebuie să fim foarte atenți la profilul acestora, mai exact la faptul că sunt interesați în primul rând de investițiile pe piața de capital. În SUA, finanțarea se face 80% de pe bursă și numai 20% din sistemul bancar. Procentele se inversează însă când vorbim de Uniunea Europeană. În România, bursa este destul de slab capitalizată și puțin atractivă pentru investitorii americani, dar trebuie să recunoaștem faptul că suntem la prima generație de oameni de afaceri, iar potențialul de creștere este unul foarte mare, a declarat Mihai Daraban.

 

„Alături de Camera de Comerț și Industrie a României am reușit să aducem în Statele Unite ale Americii cea mai mare delegație de antreprenori români din istorie, peste 40 de companii fiind prezente peste ocean la întâlniri cu reprezentanți ai mediului de afaceri american. Acest lucru denotă faptul că atunci când există dorință și implicare se pot face lucruri deosebite în orice domeniu. Ca urmare a experienței dobândite până acum, programul Smart Start USA întâmpină anul acesta antreprenorii români cu o interfață web modernizată și eficientizată cu scopul de a oferi servicii de cea mai înaltă calitate. De asemenea, se va deschide un birou permanent dedicat programului, astfel încât fiecare antreprenor interesat să poată avea acces la informații în mod direct”, a declarat Ilan Laufer, inițiatorul programului Smart Start USA.

Background

Proiectul Smart Start USA oferă sprijin în ceea ce privește educația și dezvoltarea antreprenorială pentru mai mult de 10.000 de IMM-uri și antreprenori în fiecare an, care vor avea acces la o gamă largă de instrumente financiare dedicate, precum și la servicii personalizate.

 

Smart Start USA urmărește dezvoltarea sectoarelor economice prioritare pentru exportul românesc, creșterea numărului companiilor cu capital românesc implicate în export, creșterea numărului companiilor cu capital românesc care se vor extinde pe piețele externe, crearea de noi locuri de muncă în economie în mod direct și indirect prin stimularea producției și a exportului, precum și stimularea piețelor financiar bancare.

Proiectul se va concentra pe următoarele segmente economice: IT, auto, piața imobiliară, piața farmaceutică și medicală, mobilă și artizanat, turism, agricultură, investiții financiare.