Publicat pe 18/11/2019

București, 18 noiembrie 2019: Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a fost luni, 18 noiembrie, gazda conferinței organizate de Consiliul Concurenței, „Mediul concurențial și competitivitatea în sectoare cheie ale economiei românești”. Obiectivul principal al conferinței a fost acela de a promova rezultatele acțiunilor de monitorizare a principalelor piețe din România, precum și de a sublinia importanța creșterii gradului de competitivitate la nivelul mediului de business.

În cadrul evenimentului, a fost prezentat raportul Consiliului Concurenței, intitulat „Evoluția concurenței în sectoare cheie”, și ajuns la cea de-a XI-a ediție. Raportul se constituie ca un instrument de analiză a gradului de concurență din unele domenii ale economiei românești și cuprinde o sinteză a evoluțiilor recente ale principalilor indicatori ai economiei naționale. Totodată, raportul conține și o analiză a principalilor factori care au determinat modificarea prețurilor bunurilor de consum pe parcursul anului 2019, precum și o evaluare a gradului de convergență a prețurilor raportat la media europeană.

„Pe noi, cei de la Camera de Comerț și Industrie a României, ne preocupă foarte mult cadrul în care funcționează economia, concurența fiind un element determinant în acest context, alături de codul fiscal și diplomația economică. În orice analiză sau proiect, cel mai important este să plecăm de la realități, este foarte important să fim conștienți de nivelul la care ne aflăm și să găsim împreună soluții noi pentru dezvoltarea României, din punct de vedere economic și social. Astfel că, atunci când vorbim despre creșterea economică, ne referim strict la cei care au depus bilanțul la organele fiscale, deci pornim de la cifre exacte date de instituțiile statului. Am făcut analize cu privire la cifra de afaceri netă, de profitul din exploatare, de rata profitului din exploatare, de eficiența utilizării capitalului uman și de eficiența utilizării personalului angajat, toate aceste lucruri arată că există o creștere sustenabilă. Însă ceea ce ne preocupă cel mai mult este creșterea PIB-ului care de asemenea ar trebui să fie sustenabilă, deoarece în definiția PIB-ului sunt alți actori care au un rol definitoriu”, a declarat președintele CCIR, dl. Mihai Daraban.

„De reforma instituțională depinde foarte mult sinergia dintre competitivitate, concurență și binele social. Dacă dorim creșterea performanței economiei pe termen lung, nu este suficient ca doar companiile private să facă eforturi pentru aceasta, ci și instituțiile să știe să-și calibreze dozajul în ceea ce privește calitatea intervențiilor. Această teză a instituțiilor pentru o bună economie de piață are o largă susținere în mediul economic.  Aș dori să precizez că nu am în vedere numai instituțiile guvernamentale, ci mă refer la  toate instituțiile economiei de piață, iar, în acest sens, Camera de Comerț și Industrie a României este o dovadă peremptorie. Calitatea instituțiilor condiționează direct și indirect dezvoltarea economică. Existența unor instituții puternice este cel mai bun indicator al unei dezvoltări structurale și a capacității unui stat de a crea bunăstarea pe termen lung”, a declarat Guvernatorul Băncii Naționale a României, dl. Mugur Isărescu.

„Ca să păstrăm gradul de concurență pe piețele noastre și pentru o funcționare corectă a acestora trebuie, mai întâi, să rămânem o economie deschisă către nou, către inovare și aici mă refer la creșterea gradului de digitalizare. Mai apoi, este necesară o restructurare a companiilor de stat, mai ales cele cu pierderi din zona de energie sau transporturi. Această restructurare trebuie să reprezinte o prioritate. Totodată, trebuie făcute eforturi în sensul curățării și simplificării legislației din România de anumite costuri pe care le suportă companiile. Funcționarea administrației publice este un alt element de bază în ceea ce privește o economie sustenabilă. În timp ce economia românească s-a îmbunătățit, din păcate, capacitatea funcționalității administrației publice a rămas în urmă”, a declarat președintele Consiliului Concurenței, dl. Bogdan Chirițoiu.

Background

În „Raportul privind evoluția concurenței în sectoare cheie”, emis de către Consiliul Concurenței, sunt prezentate principalele repere ale politicii de concurență din anul 2019, precum și o sinteză a evoluțiilor recente ale principalilor indicatori ai economiei naționale. Investigațiile vizează sectoare cheie ale economiei românești (ciment, ouă, imunoglobuline, energie hidro) și rezultatul final al unor anchete importante din domenii precum retail, asigurări, turism, telecom, foraje, comerț online, gaze și carburanți.