Publicat pe 21/11/2019

București, 21 noiembrie 2019: Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dl. Mihai Daraban, a primit, azi, 21 noiembrie, vizita E.S. dna. Lea Stančič, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Slovenia la București, în scopul identificării unor soluții de creștere a volumului schimburilor comerciale dintre cele două state.

În cadrul acestei întrevederi, au fost prezentate oportunități de afaceri slovene și au fost identificate perspective de cooperare dintre Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și Ambasada Sloveniei la București pentru intensificarea schimburilor comerciale bilaterale.

„România trebuie să dezvolte mai mult transportul maritim, datorită facilităților pe care Portul Constanța le oferă. România și Slovenia, dar și restul țărilor din Inițiativa celor 3 Mări, sunt foarte implicate în comerțul la nivel european, iar intensificarea comerțului pe mare ar crea noi oportunități de afaceri pentru mediile de business din aceste state. În plus, Inițiativa celor 3 Mări are ca principal scop consolidarea independenței energetice, în acest sens porturile de la Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră dețin o bună infrastructură pentru crearea terminalelor energetice”, a declarat președintele CCIR, dl. Mihai Daraban.

„România și Slovenia pot iniția un dialog în ceea ce privește bunele practici pentru atragerea de fonduri europene, pentru investițiile care se pot face în infrastructura din România, țara mea fiind unul dintre cei mai mari beneficiari și accesatori de astfel de fonduri. Pentru a avea o bază de discuții comună, una dintre priorități este aceea de a ne deplasa în toate județele din România și de a sta de vorbă cu președinții camerelor de comerț din teritoriu”, a declarat E.S., dna. Lea Stančič, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Slovenia la București.

Background

Conform informațiilor oferite de ONRC, la nivelul anului 2018, valoarea schimburilor comerciale dintre România și Slovenia se ridica la 1,03 miliarde euro, iar pe primele opt luni ale anului 2019 se înregistrau 792,6 milioane de euro. Numărul total al companiilor din Slovenia active în România, în noiembrie 2019, era de 118, cu o valoare totală a capitalului social subscris de aproape 14 milioane de  Euro.