Publicat pe 06/01/2020

Tirana, 17 decembrie 2019: O delegație a Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR) a participat azi, 17 decembrie, la Adunarea Plenară a Asociației Camerelor din Balcani, eveniment care a avut loc în Albania, la Tirana. În cadrul evenimentului, au fost discutate subiecte de interes major pentru membrii Asociației Camerelor din Balcani, precum învățământul dual, digitalizarea la nivelul membrilor și identificarea de noi modalități de consolidare a colaborării dintre membrii asociației.

Învățământul dual oferă soluții pragmatice pentru calificarea unei forțe de munca pregătite să răspundă exigentelor economiei reale, prin instruirea de specialiști în  toate sectoarele de interes economic, la nivel european si internațional. Unul dintre cele mai importante obiective ale asociației, digitalizarea, va conduce la eficientizarea obținerii schimbului de informatii de afaceri precum și a documentelor de comerț interanțional in timp real, on-line. În ceea ce privește consolidarea cooperarii dintre membrii asociației, s-a adus în discuție organizarea de mese rotunde si intâlniri de lucru periodice care să abordeze diferite subiecte de interes pentru mediile de afaceri din Balcanii de Vest.

„Stabilitatea economică în regiune se poate menține și consolida doar prin intermediul unui mediu de afaceri performant, iar performanța se realizează cu angajați pregătiți și forță de muncă specializată, elemente care pot fi obținute într-un mod eficient, cu precădere prin intermediul programelor de educație vocațională și învățământ dual. Demersurile făcute de către Camera de Comerț și Industrie a României, în colaborare cu Autoritatea Națională pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual, au condus la  deschiderea, până în prezent, a opt birouri regionale de învățământ dual, în România”, a declarat directorul adjunct al Direcției Relații Externe a CCIR, dl. Ștefan Voinea.

Background

Asociației Camerelor din Balcani a fost fondată, în anul 1994, la Mangalia la inițiativa Camerelor de Comerț și Industrie Bulgară și Română. Asociația este o organizație non-politică și neguvernamentală care are ca scop sprijinirea mediului de afaceri din Balcani. Membrii fondatori au fost Camerele de Comerț și Industrie din Albania, Bulgaria, Grecia, Macedonia, România, Turcia și Serbia, la care s-au alăturat, ulterior, cea a Ciprului. Asociația nu are un birou permanent, dar este prezidată de fiecare țară membră pentru o perioadă de un an.