Publicat pe 11/02/2020

București, 6 februarie 2020: Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dl. Mihai Daraban, a primit, joi, 6 februarie, la sediul CCIR Business Center, vizita Secretarului General al Secretariatului Internațional Permanent (PERMIS) al OCEMN, dl. Michael B. Christides.

Întâlnirea din agenda de lucru a oficialului elen vine în contextul preluării de către țara noastră, la 1 ianuarie 2020, a Președinției-în-Exercițiu a Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN) și a preluării de către CCIR a președinției Consiliului de Afaceri.

Președintele CCIR, dl. Mihai Daraban, a declarat: „CCIR își dorește să contribuie la creșterea atractivității organizației, printr-o acțiune coordonată de stimulare a conectivității regiunii extinse a Mării Negre cu Uniunea Europeană. În primă instanță, după preluarea președinției în exercițiu, CCIR și-a propus să contribuie la consolidarea relației dintre UE și statele membre OCEMN, prin abordarea unor subiecte de importanță majoră, inițiate recent de către Comisia Europeană, iar aici mă refer la Pactul Ecologic European, la  oportunitățile economiei circulare pentru IMM-uri sau la reducerea poluării, digitalizarea și securitatea energetică”.

Totodată, Președintele CCIR a mai declarat: „Mandatul CCIR va fi realizat printr-o abordare realistă, pragmatică, focalizată asupra unor chestiuni tehnice complexe, cu impact asupra intereselor operatorilor economici angajați în operațiuni de business în Regiunea Mării Negre. Spre exemplu, ne vom concentra toate forțele pe obținerea unor tarife preferențiale pentru transporturile navale din Marea Neagră care tranzitează strâmtori cu caracter strategic. În acest sens ne dorim obținerea unui consens la nivelul tuturor statelor membre OCEMN”.

Dl. Michael B. Christides a subliniat că tendința manifestată în ultimii ani, în cadrul OCEMN, a fost de diluare a interesului unora dintre statele membre, ca urmare a divergențelor politice din regiune, fapt care a condus la o implicare mai redusă în potențiale proiecte.

„În acest context politic instabil, instalat la nivelul OCEMN, o convergență a intereselor în plan economic a statelor membre, indusă cu consecvență de Consiliul de Afaceri aflat în prezent sub președinția CCIR, ar putea să determine o relansare a spiritului de coeziune între actorii importanți din cadrul organizației”, a declarat Secretarul General al PERMIS, dl. Michael B. Christides.

Dl. Ambasador Lazăr Comănescu, Consilier pe probleme externe al Președintelui CCIR, a completat: „Suntem deciși ca în mandatul CCIR la președinția CA a OCEMN să readucem climatul de consultare și dialog la masa organizației inclusiv prin extrapolarea elementelor de strategie ale UE în raport cu zone de interes din vecinătatea Regiunii Extinse a Mării Negre, cum ar fi Asia Centrală sau regiunea Dunării”.

La întâlnirea de lucru au participat, din partea Ministerul Afacerilor Externe, dl. Alexandru Ene, Director, Direcția Balcanii de Vest și Cooperare Regională, dna Andreea Gagea, Diplomat și dna Amalia Manole, Consilier.

Background

La 1 ianuarie 2020, România a preluat pentru a șasea oară Președinția-în-Exercițiu (PiE) a Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN), iar CCIR – PiE a Consiliului de Afaceri al OCEMN (CA OCEMN) pentru o perioadă de șase luni.

OCEMN este o organizaţie de cooperare regională ale cărei principii şi obiective urmăresc dezvoltarea şi diversificarea cooperării economice bilaterale şi multilaterale pe baza principiilor şi normelor dreptului internaţional. Poziția strategică a statelor membre OCEMN definește spațiul Mării Negre ca punct nodal al coridoarelor de transport și rutelor comerciale. Totodată, regiunea deține resurse naturale substanțiale, inclusiv energetice.  Aceste argumente explică interesul internațional în creștere față de regiune.