Publicat pe 22/07/2020

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a părăsit oficial Uniunea Europeană (UE) la 1 februarie 2020 când a intrat în vigoare și Acordul de retragere. În calitate de stat terț, Marea Britanie nu mai participă în procesul de luare a deciziilor la nivelul Uniunii și nici nu este reprezentată în instituțiile, agențiile sau birourile UE.

Cu toate acestea, conform Acordului de retragere, legislația europeană continuă să se aplice în Marea Britanie în perioada de tranziție care durează până la 31 decembrie 2020. În acest interval de timp, Regatul Unit continuă să participe în Piața Unică și Uniunea Vamală a UE, beneficiază de pe urma politicilor și programelor europene și se supune, în continuare, obligațiilor rezultate din acordurile internaționale la care Uniunea este parte.

Această perioadă de tranziție oferă continuitate și timp pentru stabilirea tuturor măsurilor necesare în vederea implementării Acordului de retragere, pentru negocierea unui acord și a unui nou parteneriat cu Regatul Unit, precum și pentru a asigura măsurile de pregătire necesare după încheierea perioadei de tranziție, începând cu 1 ianuarie 2021, când Marea Britanie nu va mai face parte din Piața Unică și Uniunea Vamală, dar nici nu va mai beneficia de pe urma acordurilor internaționale ale UE.

Negocierile privind dezvoltarea unui nou parteneriat cu Regatul Unit au fost îngreunate și de schimbările generate de pandemia de coronavirus, motiv pentru care până în prezent au fost înregistrare puține progrese.

Deși Comisia Europeană va continua negocierile în baza mandatului primit de la Consiliul European în februarie 2020, având obiectivul de a încheia până la finalul anului 2020 un parteneriat ambițios care să acopere toate domeniile agreate cu Marea Britanie în Declarația Politică, faptul că guvernul britanic nu dorește să mai prelungească perioada de tranziție, reiese că de la 1 ianuarie 2021 majoritatea avantajelor de care beneficiau cetățenii și antreprenorii europeni și britanici vor fi eliminate sau reduse.

În acest context delicat, domnul Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, a atras atenția asupra obstacolelor ce vor fi induse, declarând următoarele: „Finalul perioadei de tranziție post-Brexit va crea numeroase bariere în calea comerțului cu bunuri și servicii, dintre UE-27 și Marea Britanie, precum și la nivelul mobilității și a schimburilor transfrontaliere, motiv pentru care îndemn antreprenorii români să adopte măsuri preventive împreună cu partenerii de afaceri britanici și să țină cont de recomandările Comisiei Europene, pentru a reduce cât mai mult costurile și efectele  negative”.

CCIR a conștientizat că aceste schimbări sunt de neevitat – indiferent de rezultatele actualelor negocieri – fiind provocate de decizia Marii Britanii de a se retrage din Uniunea Europeană, din Piața Unică și din Uniunea Vamală. Efectul imediat se va regăsi în faptul că libera circulație a persoanelor, bunurilor și serviciilor garantate de legislația europeană vor înceta la finalul perioadei de tranziție.

Din aceste considerente, Comisia Europeană a lansat în data de 9 iulie 2020 comunicarea ”Getting ready for changes. Communication on readiness at the end of the transition period between the European Union and the United Kingdom” care are scopul de a ajuta informativ administrațiile publice, cetățenii și antreprenorii, pentru a se pregăti în fața acestor schimbări. În caz contrar, impactul negativ și costurile operațiunilor vor crește semnificativ la finalul perioadei de tranziție.

Documentul integral al Comisiei Europene poate fi consultat aici.