Publicat pe 08/09/2020

La diferență de un an și o lună de la semnarea Acordului de liber schimb dintre Uniunea Europeană (UE) și Vietnam – cel mai ambițios acord de acest fel încheiat vreodată de UE cu o țară în curs de dezvoltare – acesta a intrat în vigoare. Astfel, începând cu 1 august 2020, exporturile UE în Vietnam sunt impozitate mai puțin, iar taxele pentru 99% din totalul mărfurilor tranzacționate între cele două țări vor fi eliminate. Deschiderea afacerilor în Vietnam va deveni mai ușoară pentru companiile europene: oamenii de afaceri europeni vor putea investi și concura pentru contracte guvernamentale, având șanse egale ca și companiile locale.

Beneficiile Acordului comercial UE-Vietnam pentru IMM-uri


Pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri), barierele în calea comerțului sunt mult mai greu de depășit decât pentru companiile mari. Acesta este motivul pentru care IMM-urile trebuie să se străduiască mai mult pentru a-și transporta mărfurile în alte țări sau pentru a îndeplini cerințele locale referitoare la serviciul pe care doresc să-l presteze pe alte piețe. Cu toate acestea, IMM-urile reprezintă 80% din totalul exportatorilor din UE, acumulând mai mult de o treime din valoarea exporturilor din UE.

În vederea sprijinirii acestui segment important, Uniunea Europeană a dezvoltat acordul cu Vietnam în așa fel încât schimburile comerciale între cele două părți și, în mod special, volumul exporturilor asigurate de IMM-uri să crească. Acest lucru devine fezabil datorită următoarelor prevederi:

  1. Eliminarea taxelor vamale

Acordul comercial UE-Vietnam va elimina peste 99% din toate tipurile de tarife și va înlătura parțial restul de tarife. Astfel, 65% din taxele pentru exporturile UE în Vietnam vor fi eliminate la intrarea în vigoare a acordului, restul fiind eliminate treptat pe o perioadă de 10 ani. Taxele UE la importurile din Vietnam vor fi eliminate progresiv pe o perioadă de 7 ani. Această abordare asimetrică se datorează faptului că Vietnam este o țară în curs de dezvoltare.

  1. Protejarea indicațiilor geografice europene

169 de produse alimentare și băuturi europene vor fi protejate de imitarea pe piața vietnameză. Utilizarea indicațiilor geografice, cum ar fi vinul spumant tip șampanie,  berea Bayerisches, brânza Parmigiano Reggiano, șunca Tiroler Speck, vinul Rioja sau brânza Feta, vor fi recunoscute în Vietnam ca produse importate din regiunile UE de unde provin în mod tradițional.

Indicațiile geografice vietnameze vor fi, de asemenea, recunoscute și protejate în UE, cu scopul promovării importurilor de produse de calitate în UE, cum ar fi ceaiul Mộc Châu sau cafeaua Buôn Ma Thuột. Acordul va permite adăugarea a noi produse cu indicații geografice distincte pe lista Indicațiilor geografice protejate.

  1. Reducerea barierelor netarifare la exporturile europene

UE și Vietnam au convenit să meargă mai departe de regulile stabilite în Acordul privind barierele tehnice ale comerțului sub egida Organizației Mondiale a Comerțului. Mai exact, Vietnam s-a angajat să aplice standardele internaționale în elaborarea regulamentelor sale interne.
Acordul conține, de asemenea, un capitol despre măsurile sanitare și fitosanitare, pentru a facilita comerțul cu produse vegetale și animale. Acordul conține, totodată, o anexă specifică cu dispoziții pentru abordarea barierelor netarifare în sectorul auto, inclusiv recunoașterea certificatului complet de conformitate al vehiculului UE cu cinci ani de la intrarea în vigoare a acordului.

  1. Achiziții publice

Datorită acordului, companiile din UE vor beneficia de acces pe piețele de achiziții publice vietnameze la care companiile din nicio altă țară nu o au. Companiile din UE vor putea licita pentru contracte publice cu ministerele vietnameze și cu întreprinderile de stat importante, precum și cu cele mai mari două orașe vietnameze: Hanoi și Ho Chi Minh. Acordul se află în deplină conformitate cu regulile Acordului OMC privind Achizițiile Publice, oferind astfel un grad de transparență și echitate procedurală comparabil cu alte acorduri comerciale ale UE cu țări dezvoltate și în curs de dezvoltare mai avansate.

  1. Protejarea standardelor sociale și ale celor de protecție a mediului:

UE și Vietnam au convenit asupra unui capitol cuprinzător privind comerțul și dezvoltarea durabilă, cu o listă extinsă de angajamente. Printre acestea se regăsesc implementarea eficientă a standardelor de bază ale muncii și a Convențiilor Organizației Internaționale a Muncii (OIM), a acordurilor multilaterale de mediu pe care UE și Vietnam le-au ratificat, cum ar fi Acordul de la Paris, precum și soluționarea personalizată a disputelor pentru capitolul Comerț și Dezvoltare durabilă.

  1. Promovarea democrației și respectarea drepturilor omului

Există o legătură instituțională și legală între Acordul de liber schimb și Acordul de parteneriat și cooperare UE-Vietnam (intrat în vigoare la 1 octombrie 2016). Această legătură permite folosirea măsurilor considerate adecvate în cazul încălcării drepturilor omului, inclusiv suspendarea acordului comercial.

  1. Crearea unor condiții de concurență echitabile pentru companiile din UE și produsele inovatoare

Acordul comercial UE-Vietnam va egaliza condițiile de concurență între întreprinderile de stat și întreprinderile private atunci când întreprinderile de stat sunt angajate în activități comerciale. Există, de asemenea, reguli privind transparența și consultări cu privire la subvențiile interne. Acestea sunt cele mai ambițioase reguli pe care Vietnam le-a convenit vreodată într-un acord internațional.

În ceea ce privește drepturile de proprietate intelectuală, Vietnam s-a angajat la un nivel ridicat de protecție care să depășească standardele acordului OMC privind drepturile de proprietate intelectuală din cadrul OMC. Prin acest acord, inovațiile, operele de artă și mărcile UE vor fi mai bine protejate împotriva copierii ilegale, inclusiv prin prevederi de aplicare mult mai puternice.

Sectorul farmaceutic al UE va beneficia de o protecție îmbunătățită a datelor de testare și de posibilitatea de a obține o prelungire a termenului brevetului până la doi ani, dacă există întârzieri în autorizația de introducere pe piață. Vietnam a luat angajamente ambițioase în ceea ce privește achizițiile de produse farmaceutice, de exemplu, permițând companiilor cu capital european să importe și să vândă medicamente distribuitorilor și angrosiștilor din țară.

  1. Deschiderea pieței vietnameze pentru furnizorii de servicii din UE

Vietnam s-a angajat să îmbunătățească substanțial accesul companiilor din UE la o gamă largă de servicii: (1) servicii de afaceri; (2) servicii de mediu; (3) servicii poștale și de curierat; (4) servicii bancare; (5) servicii de asigurări și (6) servicii de transport maritim.

  1. Promovarea investițiilor bilaterale

Vietnam s-a angajat să accepte investiții în industria de producție în următoarele sectoare cheie: (1) produse alimentare și băuturi; (2) îngrășăminte și compozite de azot; (3) anvelope și tuburi; (4) mănuși și produse din plastic; (5) ceramică și (6) materiale de construcții.

  1. Soluționarea mai eficientă a litigiilor

Mecanismul de soluționare a litigiilor instituit prin acord este mai rapid și mai eficient decât mecanismul de soluționare a litigiilor în cadrul OMC. Se aplică în majoritatea domeniilor acordului și este destinat să se folosească ca ultimă soluție, în cazul în care UE și Vietnam nu reușesc să găsească o soluție prin alte mijloace.

Cum vor beneficia IMM-urile de acest acord?

Vietnam este una dintre economiile cu cea mai rapidă dezvoltare din lume. Este un hub pentru companiile europene care doresc să-și deschidă puncte de producție și export, Vietnam fiind o locație centrală în țările Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

Datorită intrării în vigoare a acestui acord comercial, UE are pentru prima dată acces preferențial la această economie vibrantă de aproape 100 de milioane de locuitori, cu o clasă mijlocie care înregistrează cea mai rapidă creștere din ASEAN și o forță de muncă tânără și dinamică. În plus, acest acord cu Uniunea Europeană contribuie la intensificarea și consolidarea procesului de integrare a Vietnamului în economia globală.

Prin eliminarea taxelor, IMM-urile europene vor putea exporta în Vietnam fără a trebui să plătească tarife suplimentare. Unele produse, respectiv aproape toate tipurile de utilaje, bunurile de uz casnic și textile sunt scutite de la plata oricărei taxe începând 1 august 2020, data intrării în vigoare a acordului. Acest lucru este valabil inclusiv pentru aproximativ jumătate din produsele farmaceutice produse în UE. Pentru alte tipuri de produse, tarifele vor fi reduse în timp și vor fi eliminate în cel mult zece ani de la intrarea în vigoare a acordului comercial, până în 2030, cel târziu.

Măsurile sanitare și fitosanitare pentru exporturile agroalimentare vor fi simplificate datorită recunoașterii UE ca entitate singulară, fapt care va oferi transparență procesului și proceduri simplificate pentru aprobarea exporturilor din UE.

Totodată, posesorilor de drepturi de proprietate intelectuală li se va acorda o protecție legală consolidată și vor putea lua măsuri și mai eficiente împotriva încălcărilor drepturilor de proprietate.

Comerțul Uniunii Europene cu Vietnam

Vietnam este cel de-al doilea partener comercial al UE în ASEAN, după Singapore. În 2019, valoarea comerțului cu mărfuri a fost de 45,5 miliarde EUR, iar cea a comerțului cu servicii de aproximativ 4 miliarde de euro (2018).

Principalele exporturi ale UE în Vietnam sunt produse de înaltă tehnologie, inclusiv mașini și echipamente electrice, aeronave, vehicule și produse farmaceutice. Principalele exporturi ale Vietnamului în UE sunt produse electronice, încălțăminte, textile și îmbrăcăminte, precum și cafea, orez, fructe de mare și mobilier.

Cu un volum total de investiții străine directe de 7,4 miliarde de euro (2018), UE este unul dintre cei mai mari investitori străini din Vietnam. Majoritatea investițiilor din UE se află în domeniile de procesare și fabricație industrială.

Acordul cu Vietnam este al doilea acord comercial pe care UE l-a încheiat cu un stat membru ASEAN, în urma recentului acord cu Singapore. Această realizare reprezintă o etapă importantă în eforturile Uniunii Europene de a intensifica și consolida relațiile comerciale cu țările din Asia, adăugându-se încă un acord de liber schimb funcțional la cele existente cu Japonia și Republica Coreea.

Comerțul bilateral România-Vietnam

În 2019, volumul schimburilor comerciale bilaterale a înregistrat o creștere de 31,2% față de anul anterior. Importul de produse vietnameze în România a înregistrat suma de 185,10 milioane Euro, iar exportul de produse românești a atins suma de 53,40 milioane Euro, soldul balanței fiind de -131,60 milioane Euro pentru România.

Principalele produse exportate de România în Vietnam, în anul anterior, au fost: medicamente, îngrășăminte, făinuri, prafuri și pelete din carne, lemn tăiat sau cioplit, țesături din lână, osciloscoape, analizoare de spectru, antibiotice, carne si organe comestibile de pasăre, trolii și cabestane, cricuri, mașini, dispozitive mecanice, motoare cu piston, cu aprindere prin compresie, etc.

Între produsele importate de România din Vietnam se evidențiază următoarele: acumulatoare electrice, fire din filamente sintetice, poliacetali, articole de robinetărie și alte articole pentru țevi, părți și accesorii de vehicule, cafea, șuruburi, buloane, bolțuri, piulițe, scaune transformabile, mobilier și părți de mobilier, unelte electromecanice cu motor electric incorporat, articole de transport sau de ambalaj din materiale plastice, extracte, esențe și concentrate de cafea, ceai, cufere, valize si geamantane, pietre monumentale sau de construcție prelucrate, carne de pește, anvelope pneumatice noi, din cauciuc, fire, cabluri, conductori electrici izolați, încălțăminte, mașini de calculat, mașini de cusut, diferite tipuri de nuci, etc.

Informații utile pentru companii

Pentru a facilita înțelegerea Acordului comercial UE-Vietnam , UE a pregătit un Ghid practic (actualizat în 2019) care explică într-un limbaj clar și simplu principalele rezultate și realizări ale acordurilor cu Vietnam:
https://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2016/june/tradoc_154622.pdf.

Serviciul de asistență IPR Asia de Sud-Est oferă informații și servicii privind drepturile de proprietate intelectuală. Materialele informative și resurse online sunt disponibile fără costuri la:  https://www.southeastasia-iprhelpdesk.eu/.
Platforma bazei de date de acces la piață, operată de Comisia Europeană, oferă informații gratuite despre condițiile de import din Vietnam pentru companiile exportatoare din UE:
https://madb.europa.eu/madb/.

 

Persoană de contact: